Zahraniční cesty poslanců budou stát 29 milionů, sněmovna oproti loňsku ušetří dvě procenta

Skoro čtyři desítky zahraničních cest si na letošní rok naplánovali poslanci. Jejich seznam schválil organizační výbor sněmovny. Cesty se ladily i se Senátem a ministerstvem zahraničí, aby se do některých zemí nejezdilo víckrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 12.2.2014

Poslanecká sněmovna 12.2.2014 | Foto: Filip Jandourek

Sněmovna letos podle předsedy dolní komory Parlamentu Jana Hamáčka vydá na zahraniční cesty poslanců kolem 29 milionů korun:

„Obecně platí, že každý výbor má nárok na dvě cesty do zahraničí. S výjimkou zahraničního výboru a výboru pro evropské záležitosti, ty mají možnost tří až čtyř cest. Jednotlivé výbory podrobně odůvodnily důvody, proč se rozhodly právě pro tyto destinace. Je to obecně podpora naší ekonomické diplomacie.“

Západní Afrika, Nepál, Bhútán nebo Brazílie. Poslanci si vybírají letošní zahraniční cesty

Číst článek

Oproti loňsku ale sněmovna ušetří dvě procenta. „Je potřeba získávat nějaké kontakty, jsou to možnosti pro naše společnosti a firmy. Hodnota cest se na rozdíl od loňského roku sníží o dvě procenta. Je to potěšující výsledek,“ říká člen organizačního výboru a šéf klubu poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala.

„Z každé cesty se musí napsat konkrétní zpráva, co poslanci na cestě dělali a s jakým výsledkem. Pak se to bude dál posuzovat,“ vysvětluje.

Například poslanci zahraničního výboru ze všeho nejdřív navštíví Německo a Polsko.

„Všeobecný zájem je o asijské návštěvy. Nesmíme zapomenout, že Indie je pro nás veledůležitý trh. Je to země, kde máme mimo jiné výrobu škodovek. Co se týká západní Afriky, tam jsme měli jako Česká republika příliš malou přítomnost,“ dodává šéf zahraničního výboru a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme