Záleží na síle podpory a schůdnosti v koalici, říká o kandidatuře na post eurokomisaře Telička

Hnutí ANO chce po vítězství v evropských volbách prosadit svého kandidáta Pavla Teličku na post eurokomisaře. Musí ale ještě přesvědčit zbylé koaliční strany. Lídr hnutí Pavel Telička řekl, že si ještě předtím chce s vedením strany vyjasnit některé vnitrostranické otázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Pavel Telička

Andrej Babiš a Pavel Telička | Foto: Filip Jandourek

Po vyhlášení výsledku voleb jste prohlásil, že jste ze zisku čtyř mandátů pro ANO ‚mírně posmutnělý‘. Přetrvává ve vás tento pocit i nyní?

Je to asi jako ve sportu. Když získáte nějakou cenu, máte představu, že to mohlo být o něco lepší, pak se to ale rozloží v hlavě a řeknete si, že je to úspěch. Myslím, že je to obdobná situace. Pozitivní pocity převládají, smutné souvisejí s tím, že někteří koaliční kandidáti nebyli zvoleni, ale takový je život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Telička byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Průzkumy vám předpovídaly jasnější vítězství. Jak si vysvětlujete, že to bylo nakonec jen velmi těsné?

S vysokou pravděpodobností to souvisí s tím, že hnutí ANO je přeci jenom novým politickým subjektem. Má svoji politickou základnu, která se upevňuje, ale není tak hluboce zakořeněná, jako je to u pevnějších politických stran. Pravděpodobně nás ovlivnila volební účast, možná se tam mohly objevit některé skutečnosti, které souvisí s prací některých ministrů. Je tam agenda, která není populární. To jsou některá možná vysvětlení. Zcela jistě sehrálo roli i to, že za TOP 09 kandidoval bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který je v některých kruzích populární figurou.

Na novém eurokomisaři se koalice neshodne, každá strana prosazuje svého kandidáta

Číst článek

ANO vás navrhuje na post eurokomisaře. Řekl jste, že si ještě předtím chcete s vedením hnutí vyjasnit některé vnitrostranické otázky. Debata už začala, nebo je na to ještě brzy?

Myslím, že je na to ještě brzy. Hnutí ANO se touto otázkou bude zřejmě zabývat poté, co se této otázky dotknou koaliční partneři. My také musíme pečlivě sledovat jednání na druhé straně - zítra zasednou šéfové hlavních politických stran. Budou jednat o obsazení postů předsedy Evropské komise, Evropské rady, Evropského parlamentu, vysoký představitel pro zahraniční politiku a šéf eurozóny. Předpokládám, že v rámci těchto politických jednání bude někde ve hře složení Evropské komise. To znamená, kolik zástupců ze které politické strany si představují, aby to bylo.

Můžete říct, co si potřebujete vyjasnit?

Pokud ANO bude zvažovat tuto nominaci, pak si myslím, že jsou věci, které si zaslouží vyjasnění, ať už je to otázka síly podpory a schůdnosti u dalších koaličních partnerů. Podstatné ale je, aby Česká republika zvolila kandidáta, který je kvalitní, prosadí se a abychom si vzájemně přestali mydlit schody.

Sledovali jsme ONLINE: Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo ANO, uspěli i Svobodní

Číst článek

Proti vaší nominaci zaznívala námitka, že by eurokomisařem neměl být bývalý lobbista. Jste připraven, že budete muset tento argument vyvracet?

Ano, na to jsem připraven. Myslím si, že jsem sedm nebo osm let působil v jednom klíčovém poradním orgánu Evropské komise. Jsem evropským koordinátorem pro transevropské sítě, takže těžko by Komise, která má podstatně více nastavené standardy, tolerovala někoho, kdo by s tímto neuměl nakládat.

Zároveň je třeba připomenout, že by to nebyl první případ, kdy do Evropské komise šli lidé, kteří působili ve vysokém byznysu. Já budu navíc v mezidobí zastávat pozici poslance Evropského parlamentu, což také představuje určitou výhodu. Neberte to prosím jako obhajobu kandidatury, k té ještě nedošlo. Já jsem v tuto chvíli nasměrován na to, abych s kolegy naplňoval to, co jsme slíbili v předvolebním klání a v rámci našeho předvolebního programu. Co bude dál, to se uvidí.

Michaela Vydrová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme