Zelení si na sjezdu zvolí nové vedení

Druhým dnem pokračuje v Praze sjezd Strany zelených. Na něm budou delegáti volit nové vedení. To současné po neúspěchu hned v několika volbách rezignovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd Strany zelených zahájil předseda Ondřej Liška.

Sjezd Strany zelených zahájil předseda Ondřej Liška. | Foto: Tomáš Adamec

Původně se měl sjezd zabývat pouze programem strany. Po prohraných sněmovních a senátních volbách ale dalo současné předsednictvo strany své funkce k dispozici a na 250 delegátů tak do pražského hotelu Olšanka přijelo zvolit nové stranické vedení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Liška (SZ) v Ranním interview Radiožurnálu.

Kromě Ondřeje Lišky, který bude o post šéfa strany opět usilovat, oznámili již dříve svoji kandidaturu Karel Helman a Giuseppe Maiello.

Jak z hotelu Olšanka informovala redaktorka Radiožurnálu Věra Masopustová, v pátek se na kandidátní listinu voleb předsedy Strany zelených dohlásili další dva zájemci, Ivana Kyselková a Martin Marek. Ten Radiožurnálu řekl: "Strana zelených by se neměla na komunální úrovni spojovat s kmotry, hlavně z ODS a ČSSD. Momentálně, kdy strana není v poslanecké sněmovně, i tak by měla hrát tvrdou opozici a přicházet s vlastními návrhy a řešeními."

Sobotní odpoledne a neděle by pak měly být zasvěceny programovým otázkám. Nejbližší volby, krajské, pak čekají stranu za dva roky.

Strana zelených v pátek otevřela další kapitolu svého života na sjezdu, který bude volit nové vedení strany. | Foto: Tomáš Adamec

Podle Ondřeje Lišky bude největším úkolem nového předsednictva pro příští dva roky připravit Stranu zelených v regionech právě na krajské volby. „A udělat to, co jsme zatím nikdy za tu desetiletou dobu nezvládli – vybudovat stranické struktury skutečně celorepublikově tak, abychom unesli případně příští úspěch v parlamentních volbách a ta strana byla skutečně pevná a vyrůstala odspodu,“ řekl Radiožurnálu.

Za aktuálním neúspěchem strany spatřuje Ondřej Liška tři hlavní důvody. „Na vině bylo několik věcí. Za prvé to, že jsme nedokázali navenek vystupovat jednotně a srozumitelně. Za druhé to, že naše témata jsou témata, která nabourávají černobílé vidění světa. Proto musíme nasadit ještě víc schopnosti vysvětlovat, v čem je naše politika přínosná,“ podotkl Liška.

Třetím důvodem neúspěchu je podle něj to, že Strana zelených vstoupila do Parlamentu jak relativně mladá a byla postavena před dilemata vstoupit do vlády, či nikoli. „Já jsem byl zastáncem toho, abychom se účastnili práce v koalici. Ale myslím si, že jsme měli z koalice dříve odejít,“ poznamenal Liška.

Matěj Stropnický, který na sněmu kandiduje na řadového člena předsednictva strany, je toho názoru, že do čela strany by měl usednout někdo, kdo není spjatý s prohrami v předchozích volbách. "Do čela by měli usednout lidé, kteří byli úspěšní ve volbách, pak je šance, že tyto úspěchy budou schopni přenést na celou značku strany, a že se straně podaří rehabilitovat," řekl.

Dobrým příkladem úspěchu regionální organizace Strany zelených může být třeba Liberec. Tamní lídr Jan Korytář je horkým kandidátem na primátora severočeské metropole. „Úspěch jsme si museli odpracovat v opozičních lavicích na radnicích. To hlavní, co voliči ocenili jsou osobnosti, za kterými je vidět práce na veřejně prospěšných projektech, nebo boj proti tomu, co se občanům nelíbilo,“ nastínil recept na úspěch Korytář.

Věra Pfeifferová, ak, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme