Zeman v projevu nabídl svůj úřad jako prostor pro politický dialog. A opřel se i do médií

Krátce po podpisu prezidentského slibu pronesl dnes dopoledne Miloš Zeman svůj první projev jako hlava státu. Představil v něm vizi svého působení na Hradě. Řekl, že chce být prezidentem všech. Také řekl, že chce přispět ke stabilnější politické scéně, a nabídl se jako moderátor politické diskuze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inaugurace nového prezidenta. Nový prezident Miloš Zeman při prezidentském  projevu

Inaugurace nového prezidenta. Nový prezident Miloš Zeman při prezidentském projevu | Foto: Filip Jandourek

„Předstupuji před vás jako první prezident České republiky, který byl zvolen přímou volbou občanů. Uvědomuji si obrovskou odpovědnost, která z toho pro mne vyplývá. A jsem připraven této odpovědnosti dostát,“ zahájil Miloš Zeman.

Nejprve poděkoval všem, kteří mu dali v přímé volbě hlas, a za volební účast a aktivní občanství vyjádřil uznání i těm, kteří volili jeho protikandidáta. Poznamenal, že chce být prezidentem všech občanů bez rozdílu jejich politických názorů a „hlasem dolních deseti milionů neprivilegovaných občanů“.

Během vystoupení zmínil Miloš Zeman tři cíle, na něž by se ve funkci prezidenta rád soustředil: stabilizaci politické scény, podporu „ostrovů pozitivní deviace“ a potírání „ostrovů negativní deviace“.

Někteří politici našli v Zemanově projevu shodu, jiní byli zklamaní

Číst článek

Jako první zmínil Zeman stabilizaci politické scény. „Nabízím prezidentský úřad jako neutrální pole pro dialog všech parlamentních stran, ale i dalších významných společenských organizací, ať už jsou to odbory, zaměstanavatelské svazy a další instituce,“ řekl.

Jako člověk, který není spojen s žádnou parlamentní stranou, prý nabízí roli prostředníka a moderátora. V souvislosti s tímto bodem připomněl někdejší opoziční smlouvu.

„Vycházím ze zkušenosti, kdy se v minulosti dokázaly dohodnout dvě nejsilnější parlamentní strany a tuto dohodu bezezbytku dodržely. Takže bylo možné, aby se Česká republika dostala z tehdejší ekonomické krize a obnovila hospodářský růst,“ řekl Zeman.

Ocenění osobností

Za druhý bod označil „ostrovy pozitivní deviace“. „Jsou to ostrovy nadprůměrného výkonu. Jsou to osobnosti, které svým celoživotním dílem přinášejí prospěch naší zemi,“ vysvětlil Zeman.

Jsou to prý například podnikatelé baťovského typu, úspěšní starostové či významné osobnosti z řad školství, vědy, kultury či sportu.

„S nimi bych se chtěl setkávat a rozšířit počet dnes udělovaných státních vyznamenání, protože věřím, že mnoho lidí, kteří svojí celoživotní prací přispěli k rozvoji České republiky, si takové ocenění zaslouží,“ uvedl s tím, že nezapomíná ani na miliony těch, kteří připravují půdu, z níž tyto osobnosti vyrůstají.

Inaugurace nového prezidenta. Vojenská přehlídka nového prezidenta Miloše Zemana | Foto: Filip Jandourek

Zaroveň by jako prezident chtěl také bojovat proti „ostrovům negativní deviace“. K nim patří například „kmotrovské mafie“, proti nimž by prý pomohl zákon o prokázání původu příjmů a majetku včetně možnosti zabavení toho nelegálního.

„Prezident nemá zákonodárnou iniciativu, ale budu se trpělivě snažit, aby takový zákon byl přijat,“ uvedl Zeman.

Ohradil se také proti neonacistům. „Druhým ostrovem negativní deviace jsou neonacistické bojůvky, které občas řádí v ulicích našich měst. Jejich členové vyznávají ideologii, která by v případě svého vítězství vedla k vyhubení českého národa, a tedy i jich samých,“ řekl Zeman.

Žádná změna. Na Hradě se jen střídají populisté, zní ze zahraničí

Číst článek

Ve výčtu ostrovů negativních deviací neopomněl zmínit také média. „Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, mediální masáž a manipulaci veřejným míněním. Tu část, jejíž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí,“ řekl Zeman a vysloužil si potlesk sálu.

Vystoupení, ač prý tolerantní ateista, uzavřel modlitbou. „Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým,“ zakončil třetí prezident samostatné České republiky.

Sociolog: Zeman jako prototypický Čech

Projev nového prezidenta republiky nebyl podle sociologa Petra Soukupa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy nijak výrazně překvapivý. Poněkud zvláštní podle něj ale bylo, že Zeman zmínil opoziční smlouvu.

„Jak předchozí prezident, tak současný prezident toto považují za jeden ze svých ohromných úspěchů, za věc, která společnosti pomohla, což z ekonomického pohledu je asi pravda, ze společenského pohledu asi pravda není. Bohužel v tom jsou vlastně oba stejní. Oni prostě opomíjejí určitou část reality a odmítají si připustit, že mají odpovědnost za věci, které se nepovedly,“ uvažuje Soukup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sociolog Petr Soukup z FSV UK rozebral projev prezidenta Miloše Zemana

Zeman v projevu avizoval setkání s inspirujícími lidmi. To by mu podle Soukupa mohlo pomoci stmelit českou společnost, kterou rozdělila nejen volba hlavy státu. Záleží ale na konkrétních činech.

„Určitě se asi nedá od Miloše Zemana čekat nějaké aktivistické působení ve smyslu bojování proti globálnímu oteplování, proti Evropské unii, čímž samozřejmě bude docházet ke stmelování. Otázka je, jak bude vyjednávat s různými politickými subjekty. Ale myslím si, že na rozdíl od Václava Klause bude Miloš Zeman v zásadě takovým prototypickým Čechem, čímž bude asi většinové populaci sympatický, protože si sem tam zakouří, sem tam si popije,“ vysvětluje Soukup.

Naopak to, že se Zeman považuje za prezidenta „dolních deseti milionů neprivilegovaných občanů“ by se údajně mohlo dotknout té bohatší a hloubavější část národa. Podle Soukupa si mohou připadat dotčeni a mít pocit jakéhosi vyloučení.

Martin Křížek, Kristina Winklerová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme