Zemanův výrok o předčasných volbách nemá podle Kalouska žádnou váhu

Nastupující prezident Miloš Zeman si myslí, že by měly být co nejdříve předčasné volby. Podle ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale jeho výrok nemá žádnou váhu, protože o předčasných volbách rozhoduje poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Kalousek označil Zemanův výrok za zbytečný, protože jako prezident nebude mít možnost předčasné volby vyvolat:

„Vzhledem k tomu, že o předčasných volbách rozhoduje poslanecká sněmovna, nikoliv prezident republiky, tak ten výrok nemá vůbec žádnou váhu.“

Ministr průmyslu Martin Kuba připomněl, že vláda je legitimní, protože má podporu více než 101 poslanců:

„Já si myslím, že tento výrok pana prezidenta je částečně třeba ještě vnímat v kontextu toho, že jeho kampaň byla jako levicového kandidáta postavena částečně protivládně. Myslím si, že vláda má plnou legitimitu,“ řekl Kuba v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemanův výrok o předčasných volbách nemá podle Miroslava Kalouska žádnou váhu

Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové ale příští prezident takovým výrokem popřel svůj slib o tom, že se bude chovat ústavně.

„Já to považuji za prohlášení, které bylo učiněno v nějaké euforii z dosaženého výsledku a bez ohledu na slib, že se bude chovat ústavně, tak tohle prohlášení z toho naprosto vykročilo."

Místopředsedu ODS a poslance Jiřího Pospíšila výrok nepřekvapil, rozhodně s ním ale nesouhlasí:

„Převzal rétoriku sociální demokracie, což je logické ve chvíli, kdy sám sebe považuje za levicového politika a levicového prezidenta. Já sám osobně nesdílím tento názor, domnívám se, že vláda by měla dovládnout a dokončit některé, pro společnost důležité, projekty jako je třeba příprava nového občanského zákoníku.“

V exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál Miloš Zeman řekl, že důvodem předčasných voleb je kromě nízké občanské podpory vlády také strana LIDEM. Ta je sice jednou ze tří koaliční stran, ale nikdo ji nevolil - vznikla rozdělením Věcí veřejných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se Zemanovým výrokem nesouhlasí ani místopředseda ODS a poslanec Jiří Pospíšil

„Já se domnívám, že je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, nikdo ji nevolil a je vlastně tvořena jenom přeběhlíky od Věcí veřejných, že by bylo namístě – ale to je můj občanský názor, který jako prezident nebudu skrývat – aby byly předčasné volby,“ řekl Zeman.

Zemanova slova se nelíbí předsedkyni strany a místopředsedkyni vlády Karolíně Peake.

„To mě samozřejmě nijak nepotěšilo. Doufám, že budu mít příležitost si s nově zvoleným prezidentem o práci této vlády pohovořit osobně,“ reagovala Peake.

Květa Moravcová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme