Pro včelaře je likvidace včelstev osobní a smutnou záležitostí

Ve středních Čechách řádí mor včelího plodu. Počet míst, kde se tato nemoc ve Středočeském kraji objevila, se meziročně zvýšil o desítky procent. Zasaženo je Benešovsko, Kladensko, Kolínsko i Kutnohorsko. A právě v okolí Kutné Hory je situace podle odborníků nejhorší. Veterináři tam budou muset o víkendu a na začátku příštího týdne usmrtit více než 620 tisíc včel a spálit několik desítek včelínů, aby se nákaza nešířila dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včely

Včely | Foto: Stock.xchng

Bzukot včel utichne ve včelínech postupně. Pro včelaře je likvidace včelstev obrovskou ztrátou, která se většinou neobejde bez pláče a dalších projevů emocí.

To byl i jeden z důvodů, proč se k připravovanému opatření krajské veterinární správy postižení včelaři nechtěli vyjádřit.

Zdeněk Mrňák ze Chvalovic u Nymburka kolegy chápe. Sám přišel kvůli moru včelího plodu před třemi lety o šest včelstev, tedy o více než 60 tisíc včel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve středních Čechách natáčel pro Odpolední Radiožurnál Pavel Pavlas

„Samozřejmě jsem tomu nevěřil, to je, jako když člověk dostane nějakou ošklivou nemoc, protože to nečeká. Sice to bylo takové divné, protože když s tím člověk přijde mezi včelaře nebo se to dozvědí a všechny včely v okolí se musí kontrolovat, ale žádnou zášť jsem nepoznal,“ popisuje.

Někteří včelaři emoce neunesou a se včelařením skončí. Pan Mrňák nepřestal a radí to i kolegům na Kutnohorsku. „Já si myslím, že by měli začít vždycky včelařit, protože je to docela pěkná záliba,“ myslí si.

Manželka pana Mrňáka Marie je ráda, že se ke včelaření vrátil. „Včeličky má jako vlastní dítě, byl z toho moc špatný,“ vypráví.

Veterináři zlikvidují 62 včelstev

Mor včelího plodu se na Kutnohorsku objevil u jedné větší firmy, která se včelařením zabývá profesionálně, a u dvou menších včelařů.

„Byly provedeny odběry zimní měry u včel, a na základě klinického vyšetření bylo ve výzkumném ústavu zjištěno, že se tam nachází pozitivní nálezy, a na základě těchto pozitivních nálezů bude prováděna likvidace včelstev,“ říká ředitel krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař.

Kvůli výskytu moru včelího plodu se musí usmrtit stovky tisíc včel

Číst článek

Dodává, že i pro veterináře je likvidace včelstev nepříjemnou záležitostí. „V první řadě se musí včeličky utratit a po utracení bude muset být provedeno spálení všeho spalitelného matriálu. To, co nelze spálit, se musí očistit a vydezinfikovat tak, aby bylo zabráněno dalšímu šíření této nákazy.“

Celkem musí veterináři na Kutnohorsku usmrtit přes 620 tisíc včel. „Na jednom místě se bude likvidovat 32 včelstev a pak dva chovatelé, kde se bude likvidovat 10 a 20 včelstev,“ uvedl Císař.

Objevení nákazy ovlivní i životy včelařů, kteří mají včely zdravé. V pětikilometrovém ochranném pásmu, které zasahuje i na Vysočinu, je budou muset v následujících měsících pravidelně kontrolovat.

Pavel Pavlas, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme