Areálem OP Prostějov otřásl výbuch dynamitu, demolice patřila k největším v Česku

Desítky let byl Oděvní podnik Prostějov synonymem módy. Oblékal olympioniky, politiky i posádky aerolinek, jeho výrobky plnily módní mola. Tuna dynamitu dnes ale poslala šest objektů prostějovského průmyslového areálu k zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demolice bývalých výrobních hal OP Prostějov

Demolice bývalých výrobních hal OP Prostějov | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Šest objektů zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov dnes čekala demolice. Z bezpečnostních důvodů bylo okolí továrny neprodyšně uzavřené, stejně jako nejbližší silnice.

Pět minut před a pět minut po akci uzavřeli hasiči a strážníci v obou směrech přilehlý úsek rychlostní silnice R46. Odstřel plánovaný na sedmou hodinu ranní byl rozfázovaný doslova na minuty, vysvětloval velitel hasičů Miroslav Vantuch.

„Deset minut před odstřelem bude vydán první varovný signál. Krátce před odstřelem druhý varovný signál. Pak teprve dojde k samotnému odstřelu,“ popsal Vantuch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude demolice probíhat, zjišťovala Jana Zemková

Haly byly prošpikované dynamitem. Odborníci sem uložili čtyři tisíce náloží a rozbušek, které propojili kilometry drátů. Umístění trvalo týmu šestnácti lidí tři dny. Kdyby se haly teoreticky poskládaly za sebe, měřily by půl kilometru a šířka by byla šedesát metrů.

„Výbuch bude trvat řádově dvě sekundy. Budovy se zakymácejí a půjdou k zemi. Určitě dojde k tlakové vlně. Je možné, že bude něco odlétávat, ale bude to v rámci bezpečnostní zóny. Nepříjemný bude prach,“ dodal velitel hasičů.

Rozvířený prach měly zkrotit vany s vodou umístěné na střechách, voda zatížila i sloupy budov. Svým rozsahem šlo o svým rozsahem unikátní demolici v Česku. Podívat se proto přišly stovky lidí, mezi nimi i manželé Kroupovi, kteří mají nedaleko svůj domek.

„Jsme rádi, že už to zmizí. Je to konec něčeho, co tady bylo strašně moc let, ale už to dosloužilo,“ říká paní Kroupová. Její manžel dodává: „Stavěli to osm let a zbourali to za dva měsíce.“

Demolice bývalých výrobních hal OP Prostějov | Foto: Blanka Mazalová

Odstřel nebyl jednoduchý a předcházely mu náročné přípravy. Haly postavené za socialismu byly poctivé stavby, proto bylo potřeba je před demolicí odlehčit.

Vybourávaly se kovové části oken nebo stěny z cihel. Nakonec na místě zbyly pouze železobetonové skelety.

„Bylo potřeba je odstřelit naráz. Byla poprvé použita technologie hybridního odstřelu. Kombinovali jsme elektrický a neelektrický roznět. Použili jsme systém, který je běžný v lomech, nikoliv při destrukcích,“ popsal demolici střelmistr Zdeněk Šobíšek.

Životní demolice střelmistra. Tuna dynamitu poslala k zemi bývalou dominantu Prostějova

Číst článek

Při odstřelu nakonec nenastaly žádné komplikace. V budově se pouze nastřádalo množství prachu, protože byla dlouhou dobu postupně demolována. Valící se mraky tak hasiče trochu potrápil.

„Museli jsme improvizovat podle toho, jak ten mrak šel. Nasazovali jsme další vodní clony,“ zmínil velitel hasičů Vantuch.

V dobách největší slávy zaměstnával Oděvní podnik Prostějov na dvanáct tisíc lidí. Obleky z Prostějova se vyvážely do celého světa.

Za kdysi úspěšnou firmou udělá smutnou tečku tuna trhaviny. Místo rozlehlých hal tu zbyde jen holá pláň. Firma, která areál koupila, chce postavit nový.

Blanka Mazalová, Jana Zemková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme