Bezdomovci na Opavsku chovají slepice a prodávají žádaná domácí vajíčka

Prodej žádaných domácích vajíček jako cestu jak si přilepšit zvolila opavská Armáda spásy. Na jejím statku ve Strahovicích na Opavsku pracují bezdomovci, kteří se tam starají o zvířata i o velký pozemek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepice v kurníku (ilustr. obr.)

Slepice v kurníku (ilustr. obr.) | Foto: Milan Král | Zdroj: Český rozhlas

Vesnice Strahovice leží kousek od polských hranic. Pan Zdeněk se ujal role průvodce, ukazuje všechna zvířata a vypráví, jak se o ně stará. Mezi chlívky prochází s úsměvem, když však přijde řeč na jeho minulost, zvážní.

„Rozvedl jsem se, potom jsem byl v podnájmu, dostal jsem výpověď, šel jsem do důchodu a neměl jsem kde bydlet. Oni mi nabídli, abych se tady postaral o dobytek. Už jsem tu rok a líbí se mi tu.“

Farma ve Strahovicích pomáhá na více frontách, nejenže dává nový smysl lidem bez domova, ale její produkty mohou organizaci přilepšit v době nedostatku peněz v moravskoslezských neziskovkách. Opavská Armáda spásy vsadila na vajíčka, říká její ředitel Tomáš Surovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Strahovicích na Opavsku natáčela Jana Jeckelová

„Momentálně prodáváme vajíčka, která jsou u nás za 3 koruny a cenu zvedat nebudeme. Je to ale takový prodej přes ulici, musíme samozřejmě splňovat určité normy a kritéria. Určitě to pomáhá, ale je to spíše taková kapka v moři.“

Na statku ve Strahovicích jsou plní plánů. Chtěli by přistavit ubytování pro několik mužů, přikoupit slepice a kačeny. Věří totiž, že takový způsob života může lidi bez domova postavit na nohy.

„Byl by to dům pro lidi, kteří už nejsou zařaditelní na trhu práce, ale můžou žít na svém, můžou dávat prospěch okolí, které tady je,“ dodává Tomáš Surovka z Armády spásy.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme