Červený potok v Hořovicích se při zvýšených hladinách často vyléval. Teď má nové koryto

Lidé v Hořovicích na Berounsku hledí s obavami k nebi. Od 11. hodiny dopolední ve městě prší, přitom ještě z noci platí druhý stupeň povodňové aktivity. Povodňová komise má svá rozhodování komplikovanější než v jiné roky. Koryto Červeného potoka je úplně nově regulované a komisaři neví, co od potoka čekat. Právě na dnešek stavebníci naplánovali předání celého díla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro Červený potok v Hořovicích na Berounsku platí druhý stupeň povodňové aktivity

Pro Červený potok v Hořovicích na Berounsku platí druhý stupeň povodňové aktivity | Foto: Petr Kološ

„Zrovna teď tu jsou příslušní činovníci a dívají se, do jaké míry to opravdu odolává. Vidí to v praxi a zrovna říkají, že támhle někde se ještě musí doplnit kameny, protože se to dostalo nad kamenné opevnění a bere to tam zeminu. Je to to nejlepší předání, jaké může být,“ říká starosta Hořovic Ondřej Vaculík (nezávislý na kandidátce ODS) a popisuje komplikace, před kterými povodňová komise stojí.

„Jsme v místě, kde se Červený potok pravidelně nebo nejčastěji vyléval při zvýšených hladinách. Díváme se na zídku, která to chrání. Tady se vždycky muselo pytlovat. To teď nebude zapotřebí,“ je přesvědčen.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hořovicích na Berounsku natáčel redaktor Petr Kološ

Obavy ale zůstávají. „Obáváme se, že se místo posune někam jinam. Nevíme, kde bychom pytlovali a zasahovali. Proto máme povodňovou službu, která bude tok sledovat. Podle toho jak se bude chovat, budeme jednat,“ vysvětluje.

Napytlováno ale nemají. „Pytluje se na místě, kam by se přivezl písek. Máme domluvenou jakousi četu, která by se toho chopila,“ říká starosta.

Problémy se čekají u koupaliště. Tamní železná lávka je vratká a navíc nízko, takže hrozí, že by mohla potok přehradit. Lidé ve městě se zatím vody nebojí.

Pro Červený potok v Hořovicích na Berounsku platí druhý stupeň povodňové aktivity | Foto: Petr Kološ

„Koryto je zredukované, tak snad by to nemělo mít nějaký větší dopad na oblast. Zažili jsme to před 15 lety, ale to vypadalo trošku jinak. Myslím, že až takové obavy nejsou na místě,“ říká jeden z místních obyvatel.

„Já se nebojím, koryto je nově udělané. To není jak před několika lety, když to tady všechno zaplavilo,“ říká další.

Prší od páteční 11. dopolední. Povodňová komise se obává, že v sedmitisícových Hořovicích bude muset vyhlásit i nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Pro Červený potok v Hořovicích na Berounsku platí druhý stupeň povodňové aktivity | Foto: Petr Kološ

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme