ČSSD v Olomouci vyhrála, ale vládnout budou jiní

V řadě měst a obcí v Česku pokračují intenzivní vyjednávání o tom, kdo s kým vytvoří po volbách koalici. Ne vždy přitom volební vítězství znamená také, že lídr příslušné strany stane v čele radnice. Ukazuje to příklad z Olomouce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomouc

Olomouc

Tam vyhráli sociální demokraté, koaliční smlouvu dnes ale podepíší ODS, TOP09 a KDU-ČSL. ČSSD tedy zůstane v opozici.

„V případě ČSSD šlo o relativní vítězství. Okamžitě po volbách začala koaliční vyjednávání. Sešli jsme se se všemi stranami, včetně ČSSD a na pravé straně politického spektra došlo poměrně rychle ke shodě. Většina nově zvolených zastupitelů preferuje vytvoření středopravicové koalice,“ vysvětlil vznik koalice primátor Olomouce Martin Novotný z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Novotný a Petr Nováček mluvili v Ozvěnách o nové koalici v Olomouci.

Obvinění, že ODS ignoruje vůli voličů, kteří zvolili ČSSD, odmítá:

„V Olomouci získaly pravicové subjekty více mandátů než levicové. Na české politické scéně nastala situace, že dvě pravicové strany usilují o stejný elektorát. V Olomouci získaly oba subjekty více než 38 procent hlasů, což je více než samotná ODS získala v minulých volbách.“

Podle starostových slov je situace výsledkem poměrného volebního systému a podle jeho slov je důležité, aby se spolu domluvili ti, co spolu dokáží spolupracovat.

ČSSD nemá partnery

„Spolupráce může být efektivnější, čím si jsou subjekty názorově bližší. A bez určité vzájemné osobní důvěry to také nejde. Pokud si to takto v Olomouci vyhodnotili, že bude lepší pravicová, než velká koalice, je to v pořádku. V Olomouci ale není koalice nijak silná, je tam 45 zastupitelů a koalice jich má 23,“ komentoval výsledky olomouckých voleb komentátor ČRo Petr Nováček.

V Olomouci se tak opakovala situace známá už z parlamentních voleb. ČSSD sice vyhrála volby, ale vládnou jiní.

„Na levici jsou vedle sociální demokracie jen komunisté. Existují i určitá levicová hnutí, ale ty jsou tak atomizovaná, že reálná spolupráce není možná. Současné vedení se navíc spojení s KSČM ostýchá. Sociální demokraté tak možná budou vyhrávat volby, ale těžko budou hledat partnery,“ dodal komentátor.

Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme