ČSSD v Pardubickém kraji přišla od minulých voleb o polovinu příznivců

Sociální demokracie v Pardubickém kraji přišla za čtyři roky o polovinu příznivců. Ukázal to průzkum společnosti ppm factum připravený pro Český rozhlas. ČSSD podle něj ztratila oproti svému volebnímu vítězství v roce 2008 zhruba 18 procent voličů. Na Pardubicku je v tuto chvíli podle průzkumu rozhodnuto volit 39 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exkluzivní průzkum pro ČRo

Exkluzivní průzkum pro ČRo | Foto: Michal Jindra

ODS by nyní dostala necelých 21 procent hlasů. ČSSD by si pohoršila. Aktuálně by ji volilo 17,6 procenta lidí.

„Oproti minulým volbám by v současné době zvítězila ODS a právě ČSSD by si ve srovnání s minulými krajskými volbami výrazně pohoršila. A to dokonce o 18 procentních bodů, to znamená, že by získala polovinu voličských hlasů než v roce 2008,“ říká František Bartoš ze společnosti ppm factum.

Změna preferencí od předchozích voleb - Pardubický kraj | Foto: Factum Invenio

Do zastupitelstva Pardubického kraje by se dostala ještě TOP 09 a Starostové s více než 12 procenty, a dále KSČM a Koalice pro Pardubický kraj, kterým průzkum přisoudil shodně necelých 11 procent.

Intervalový odhad volebního výsledku - Pardubický kraj | Foto: Factum Invenio

Tento průzkum zachycuje aktuální volební preference, od kterých se výsledky říjnových voleb mohou i výrazně lišit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu Petr Nováček rozebírá výsledky předvolebního průzkumu

Dotazování proběhlo 16. 8. - 22. 8. na 1004 osobách z Pardubického kraje starších 18 let, které byly vybrány kvótním výběrem.

Průzkum agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi, uveřejněný 5. 9., nazančuje, že ČSSD by v kraji volilo 23,5% voličů, KSČM 18 %, ODS 16% a TOP 09 a Starostové 11,5 %.

Metodika práce s výsledky předvolebních výzkumů v krajích

Číst článek

Lucie Husárová 1, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme