Děti na Českolipsku ohrožuje zvýšený výskyt příušnic

Na Českolipsku se za poslední dny zvýšil výskyt příušnic. Onemocněly i děti, které jsou očkované.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetření

Vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Příušnice se projevují teplotou a bolestivým zduřením slinných žláz. Inkubační doba je kolem 18 dnů.

„Tak jsem se ráno probudila a měla jsem nateklou oblast pod uchem. Docela to bolelo. Nejhorší byly první tři dny, nemohla jsem kousat, mluvit ani otáčet hlavou," říká Jana Bartošová, jedna z několika desítek dětí, které onemocněly příušnicemi.

V lednu evidovala krajská hygiena 38 případů v Libereckém kraji. Na českolipském gymnáziu už onemocnělo podle ředitelky Lenky Řebíčkové několik desítek žáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvýšený výskyt příušnic na Českolipsku se zajímal redaktor Tomáš Mařas

„Podle mých informací tu máme kolem 20 žáků, kteří údajně onemocněli příušnicemi, a jednu vyučující. Nemáme uložena žádná hygienická opatření, přesto jsem informaci o výskytu příušnic poslal rodičům," upřesňuje ředitelka.

Nemoc postihuje i děti, které jsou proti této nemoci očkované. Podle Jany Prattingerové z krajské hygieny v Liberci není jisté čím je to způsobené.

„Jestli je to pokles imunitní odpovědi v náctiletém věku nebo jestli se virus, který způsobuje onemocnění, trošku liší od vakcinálního," podotýká Prattingerové.

Zvýšený výskyt evidují hygienici především na Českolipsku. Děti by proto měly ve škole dodržovat určité zásady.

„Dochází k přenosu, když někdo sdílí svačinu nebo láhev s pitím. Vzhledem k tomu, že se to vyskytuje ve školních kolektivech, tak bych doporučila omezit tyto aktivity," dodává Prattingerová.

Onemocnění příušnicemi podléhá povinnému hlášení hygieně.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme