Hasiči z Hronova odjeli pomáhat do zaplavené Zbraslavi

18 dobrovolných hasičů odjelo nad ránem z Hronova na Náchodsku do Prahy. Po 11 letech budou znovu pomáhat po povodních na Zbraslavi. Polovina z nich pod vedením Jiřího Zíty večer balila techniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Zbraslavi se vytvořilo obří jezero, Zbraslavský zámek unikl vodě jen o pár centimetrů

U Zbraslavi se vytvořilo obří jezero, Zbraslavský zámek unikl vodě jen o pár centimetrů | Foto: Mirko Kašpar

Zatím co někteří řešili, co naložit, jiní doháněli to, co nestihli dřív. Třeba připravit si na cestu kanady. „Protože je mám od pondělka z povodně ještě po sušení, takže si je musím překrémovat. V pondělí jsme byli ve Svobodě nad Úpou,“ říká jeden z dobrovolných hasičů.

Nejmladší čistili čerpadla, která začátkem týdne pomáhala v Krkonoších. I když je nálada ve zbrojnici veselá, velitel Jiří Zíta upozorňuje na psychická úskalí pomoci v zaplavených oblastech:

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na odjezd hronovských hasičů do Zbraslavi sledovala reportérka Kristýna Štanderová

„Ta bezmoc těch postižených, zejména pak starých lidí. A další věc, my svým způsobem fungujeme jako taková psychologická vrba, protože ti lidé se hlavně potřebují vypovídat.“

„Zejména ti mladší hasiči, kteří s námi třeba jedou prvně, se musí naučit vyrovnat s tím, že ano, musím je vyslechnout, ale nemůžu jim pomoci,“ upozorňuje Zíta.

Vše je naloženo, upevněno, zkontrolováno. Všichni jdou domů spát. Sejdou se za pár hodin, vyjíždějí ve 4 hodiny ráno. „Spal jsem jenom asi tři hodinky, nemohl jsem usnout.“

V těchto chvílích už by hronovští hasiči měli stěhovat čerpadla do prvních zbraslavských domů. Zhruba po týdnu se budou střídat, aby situaci dobře zvládli psychicky.

Kristína Standerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme