Je důležité, že slavíme už 8. května, řekl při výročí konce války prezident

Konec druhé světové války si dnes Češi připomněli na mnoha místech země. Desítky lidí se spolu s politiky, přestaviteli armády a válečnými veterány sešly také na pražské Vítkově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výročí 69. let od konce druhé světové války připomněl pietní akt na pražském Vítkově

Výročí 69. let od konce druhé světové války připomněl pietní akt na pražském Vítkově | Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman a ministr obrany Martin Stropnický řekli, že je důležité, že si výročí konce války připomínáme už 8. května. Komunisté totiž trvali na tom, aby byl svátek připomínán až o den později, kdy do Prahy vstoupila sovětská Rudá armáda.

„Snad úplně nejdůležitější je uvědomit si, že mír ani v roce 2014 není samozřejmost. A že jsme měli kamarády, rodiče, prarodiče, kteří za ten mír položili život,“ řekl ministr Stropnický.

Zeman připomněl také pohnuté poválečné osudy válečných veteránů v Československu po roce 1948.

„Ono je důležité si také všimnout, jak ti váleční veteráni dopadli. Zejména pokud bojovali v Anglii, ale nejenom tam,“ dodal Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietnímu aktu u příležitosti 69. výročí konce druhé světové války na pražském Vítkově přihlížel reportér Martin Karlík

Připomněl také, že do hodnosti generála povýšil syna popraveného generála Heliodora Píky Milana Píku. Jeho otec byl jednou z obětí komunistického režimu.

Pietní akt začal přesně v 11 hodin státní hymnou. Nastoupené vojenské jednotky pak pozdravily prezidenta Miloše Zemana a ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO. Lidé drželi minutu ticha za všechny, kteří položili životy za svobodu Česka.

Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický, pražský primátor Tomáš Hudeček, kardinál Dominik Duka a náčelník generálního štábu Petr Pavel, čerstvě povýšený do hodnosti armádního generála.

Při pietním aktu na Vítkově se tradičně scházejí také veteráni | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zeman na závěr pietního aktu dekoroval prapor zabezpečení velitelství výcviku vojenské akademie, kterému propůjčil čestný název Plukovníka Ladislava Preiningera.

Druhá světová válka si vyžádala přes 60 milionů obětí a byla dosud největším válečným konfliktem. Udává se, že během ní zahynulo na 360.000 občanů bývalého Československa; víc než dvě třetiny z nich tvořily oběti židovského holokaustu.
Zdroj: ČTK

Preininger bojoval v první světové válce. Při nacistické okupaci působil v odbojové organizaci Obrana národa. V červenci 1941 ho zatklo gestapo, v říjnu byl popraven.

Přihlížejí podle redaktora Českého rozhlasu na místě i kolemjdoucí, dorazily i rodiny s dětmi. U pietního aktu se zastavují i sportovci, kteří si přišli na Vítkov zaběhat.

Výročí konce války si připomínají i na jiných místech České republiky. Například v Brně se politici i veřejnost sešli u Kounicových kolejí, kde byla za druhé světové války věznice a smrt tam našlo kolem 800 vlastenců a odbojářů.

Brno si 69. výročí konce druhé světové války připomnělo u Kounicových kolejí

Číst článek

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme