Jihočeský radní, který spolupracoval s StB, zůstane v zastupitelstvu kraje

Jihočeský radní Václav Kučera z KSČM dál zůstává ve vedení kraje. Dnes o tom rozhodl krajský výbor strany. Na funkci Kučera nerezignoval i přesto, že za totality spolupracoval s StB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský úřad Jihočeského kraje

Krajský úřad Jihočeského kraje | Foto: Filip Víšek

Vedení jihočeských komunistů nepochybuje, že by krajský radní měl ve funkci zůstat. Podle předsedy krajské organizace a poslance Petra Braného je Kučera čestný člověk, který je na svém místě:

„Po velmi pestré diskuzi jsme jednomyslně došli k závěru, že to, co se teď kolem Vaška zveřejňuje jako novinka, je otázka, která není na překážku koalici a není to nic proti koaliční smlouvě. Zůstává na radním postu, není tam žádný důvod k odchodu.“

Pokud by koaliční ČSSD požadovala jeho odvolání, postupovala by prý KSČM podle platných zákonů i podle koaliční smlouvy tak, aby Kučeru ve funkci udržela.

Hejtman Zlínského kraje Mišák ustál hlasování. Zůstává dál ve funkci

Číst článek

Václav Kučera vysvětlil, že se jako voják z povolání stal v létě 1989 velitelem roty a byl majorem u pohraničníků. Kvůli této funkci prý spolupráci s StB podepsat musel. Upřesnil, že šlo o práci pro vojenskou kontrarozvědku:

„Cítím silnou podporu v klubu, ale i ve spoustě starostů, kteří mně volali, abych vydržel a nenechal se zlomit. V létě roku 1989 jsem přebíral funkci velitele roty, byla tam jednoznačná podmínka, že se musím zavázat ke spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou a s VKR.“

Jako takzvaný agent-rezident však podle historiků měl u Státní bezpečnosti vysoké postavení. Byl veden pod krycím jménem „major Zeman“.

Hejtam za koaliční ČSSD Jiří Zimola zatím rozhodnutí KSČM nekomentuje. Chce počkat na vyjádření svých stranických kolegů.

Martin Pokorný, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme