Jiřické vězení díky amnestii opouští asi tři sta trestanců. Většina se chystá na úřad práce

Díky amnestii prezidenta Václava Klause opouští už druhý den věznice v celé České republice tisíce trestanců. Ze čtyřech středočeských káznic by se díky ní mělo dostat na svobodu celkem 1100 lidí. Už druhý den se vybraní trestanci loučí se svým nedobrovolným dočasným domovem také v Jiřicích na Nymbursku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

„Hezký to je. Dostal jsem čtyři roky, ale jdu po dvou,“ byla první slova mladíka Jirky poté, co ve čtvrtek dopoledne opustil díky amnestii prezidenta republiky brány jiřické věznice.

Za krádeže si odseděl polovinu trestu. To, že se dostal na svobodu dřív, ho těší. Co ale bude teď dělat, sám ještě neví. Z Jiřic se rozhodl vyrazit do Nymburka, odkud pochází.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to vypadalo před káznicí ve středočeských Jiřicích na Nymbursku, zjišťoval redaktor Michal Trnka

„Nevím jestli přesně domů, uvidím ještě. Určitě se půjdu zaregistrovat na úřad práce. Půjdu ke kurátorovi, na městský úřad, na zdravotní pojišťovnu. Zařídím tyto věci a pak se uvidí,“ plánuje.

Zda se člověk za branami věznice poučí, je podle něj těžko říct. „V něčem jo a v něčem ne. Ba naopak, člověk se tady naučí stokrát horší věci,“ dodává.

Z Jiřické káznice se v rámci amnestie dostane zhruba tři sta trestanců. Od středy opouští brány přísně střeženého areálu postupně po skupinkách.

Na svobodě je už také jednačtyřicetiletý Vladislav. Ten si za svůj život odseděl hlavně kvůli krádežím a loupežím patnáct let. Poslední rozsudek ho poslal za mříže na půl roku. Z vězení odchází díky amnestii s měsíčním předstihem.

„Čekám na kámoše, který bude za chvíli také propuštěný. Zaplatíme si taxíka a pojedeme do Lysé. Zaevidovat se na úřad práce, nahlásit sociální a zdravotní pojištění. Co bude dál, to nevím,“ přiznává.

I další trestanci propuštění z věznice v Jiřicích na Nymbursku většinou míří na vlak do nedaleké Lysé nad Labem. Mnozí z nich odjíždějí taxíky, které stojí přímo před věznicí. Taxikáři už odvezli desítky propuštěných.

„Jsem tady od včerejška, od šesti hodin večera. Takových 50 jsem odvezl určitě, jestli ne víc,“ popisuje taxikář.

Amnestií se zabývá i ministerstvo práce a sociálních věcí. Jednotlivým úřadům práce odeslalo pokyn, jak mají postupovat, když se na ně propuštění vězni obrátí. Úřady jim mohou vyplatit dávku mimořádné okamžité pomoci.

Třeba v Kutné Hoře se už první propuštění trestanci na pracovním úřadě přihlásili.

„Máme finanční prostředky pro poskytnutí mimořádné okamžité pomoci, což je nějaká základní částka, se kterou tito lidé mohou disponovat. Je určena na pokrytí základních potřeb. Například na vyřízení osobních dokladů v případě, že je nemají platné a tak dále,“ potvrzuje zástupkyně ředitele Iva Pospíšilová.

Středočeské úřady práce počítají s tím, že další propuštění vězni se o peníze přihlásí v pátek nebo začátkem příštího týdne.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme