Konzervativní aliance 2014 v Klatovech přišla o 13 ze 24 kandidátů

Konzervativní alianci 2014 v Klatovech opustila více než polovina kandidátů. Někteří se totiž o své kandidatuře dozvěděli až z volebních lístků a lídr strany prý od nich podpisy pod kandidaturu získal podvodem. Ten to však odmítá a domnívá se, že k odstoupení kandidáty přemluvil někdo z městských úředníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

město Klatovy

město Klatovy | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Na kandidátní listinu se člověk nedostane jen tak - musí podepsat prohlášení.

„Přílohou ke kandidátní listině je prohlášení, kde svým podpisem stvrzuje, že souhlasí se svou kandidaturou,“ vysvětluje vedoucí odboru vnitřních věcí Milan Jarošík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konzervativní alianci 2014 v Klatovech opustila více než polovina kandidátů. Na okolnosti se ptala Jitka Englová

Prohlášení prý má údajně od všech kandidátů, kteří odstoupili.

Někteří z nich ale tvrdí, že se domnívali, že podepisují jen petici kvůli zdejšímu parkovišti, a ne souhlas s kandidaturou.

Lídr strany Miloslav Frouz ale jakékoli podvody s podpisy odmítá. „Je to absolutní nesmysl, protože listina, kterou podepsali, je srozumitelná,“ říká Frouz.

Důvod, proč z kandidátky odstoupilo tolik lidí, je podle něj jinde.

„Mám za to, že (odstoupili, pozn. red.) pod nějakým nátlakem, protože někdo z nich má veřejné zakázky od města, a když mi byla položena otázka, co udělám po mém nástupu do úřadu, tak jsem prohlásil, že určitě budou muset odejít ti, co tam dlouhodobě nemají co dělat. Někdo si na svoji záchranu myslel, že si zmanipuluje část našich původních příznivců a tím nás zastaví, naopak nás vyprovokoval,“ dodává Frouz.

Jednoho čeká maturita, druhému je 95 let. V obecních volbách kandidují oba

Číst článek

„Mohu zodpovědně říci, že ovlivnit kandidaturu člověka - který na kandidátce je - z pozice úředníka města, se mi zdá absolutně nemožná záležitost,“ reaguje tajemník městského úřadu Miroslav Šafařík.

Z Konzervativní aliance vystoupilo 13 ze 24 kandidátů. Ani jeden z oslovených se ale přímo na mikrofon vyjádřit nechtěl.

Simona Bartošová, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme