Kvůli mrazu jsou teď plné noclehárny pro bezdomovce, někteří spí i na židlích

Mrazivé počasí plní azylové domy také v Pardubickém kraji. Náporu bezdomovců čelí hlavně noclehárny. V Pardubicích jsou plné prakticky každý den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nouzové ubytování pro bezdomovce na lodi Hermes

Nouzové ubytování pro bezdomovce na lodi Hermes | Foto: Tomáš Adamec

Platí to hlavně o mužské noclehárně v Milheimově ulici. Tam už musejí zájemce odmítat, kapacita totiž nestačí.

„Máme opět plnou kapacitu jak azylového domu, tak noclehárny. V tuhle chvíli funguje rozšířený provoz noclehárny, který probíhá v nízkoprahovém denním centru na ulici Bělehradská, kde denně přespává mezi patnácti až dvaceti lidmi, takže opravdu využití je znatelné,“ řekl vedoucí azylového zařízení Lukáš Hnát.

Někteří pardubičtí bezdomovci ale dávají přednost méně oficiálnímu přenocování. Azylové domy a ubytovny totiž mají přísná pravidla a ti, kteří se nechtějí přizpůsobit, hledají v mrazech útočiště v jiných objektech.

Strážníci je v těchto dnech většinou nechají i tam, odkud je jindy vykážou. Třeba pod mostem by totiž mohli umrznout. Mluvčí městské policie Pavel Čejka potvrdil, že někteří z bezdomovců jsou velmi nápadití.

„Místa, kde se schovávají tady v Pardubicích, jsou zejména v poslední době obchodní domy, kde se třeba nechají večer zamknout na toaletách a tam stráví celou noc, pokud je ostraha objektu neobjeví. Nacházíme je v těchto mrazech i v nemocnici v suterénních místnostech,“ popsal Čejka.

Martin Hromádka, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme