Lékaři čelí náporu lidí, kteří žádají doklad o nákaze vodou kvůli odškodnění

Ještě minimálně do zítřka nesmí lidé v pražských Dejvicích a v Bubenči pít vodu z kohoutku. Ta je totiž pořád kontaminovaná bakteriemi, které způsobují průjmy a zvracení. Kvůli závadné vodě omezily svůj provoz restaurace nebo základní a mateřské školy. Problémy hlásí taky zdravotnická zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí chodit pro pitnou vodu k cisternám

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí chodit pro pitnou vodu k cisternám | Zdroj: ČTK

Ordinace lékařů podle reportérky Českého rozhlasu většinou fungují, i když často jen v omezeném provozu.

Například ve středisku na Vítězném náměstí si zdravotníci nakoupili balenou vodu, problém ale mají ti, kteří k ošetření pacientů používají nástroje. Třeba ordinace ORL dnes z preventivních důvodů poskytuje jen konzultace.

Ve zvláštní situaci jsou praktičtí lékaři. Těm se v čekárnách od rána tvoří fronty lidí, kteří žádají zpětné potvrzení. Pražské vodovody a kanalizace totiž včera slíbily, že těm, co se z vody nakazili, vyplatí finanční odškodnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy kvůli závadné vodě v Dejvicích hlásí taky zdravotnická zařízení. Situaci tam mapovala Magdalena Medková

Podmínkou je právě lékařská zpráva, kterou ale lidé často nemají, protože s onemocněním zůstali doma. Podobně je na tom paní Věra se svým mužem a dvěma dětmi.

„Chtěli jsme dostat nějaké potvrzení od doktora kvůli odškodnění od vodáren, protože jsme tři dny strávili v posteli,“ řekla.

Jak se ale dozvěděla, zpětně potvrzení dostat nemůže. „Já nemůžu na základě toho, že někdo sem přijde, to napsat. To je podvod,“ upozornila sestra z ordinace na Vítězném náměstí.

Žádostem čelí v Dejvicích i další ordinace, některé pacientům vyhověly. „Napíšu, že je to na základě jejich tvrzení, anebo těm, kde jsem to vyšetřil,“ uvedl na dotaz Českého rozhlasu jeden z oslovených praktiků.

Vodohospodáři pátrají po původu znečištění vody

Kvůli havárii je od víkendu bez pitné vody v oblasti Dejvic a Bubenče asi 32 tisíc lidí. Voda obsahuje vyšší koncentrace koliformní bakterie, která bývá přítomna ve fekáliích. Lidé měli po požití vody střevní potíže, asi 130 jich vyhledalo lékaře a dva byli hospitalizováni.

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací začali zkoumat kamerovým systémem vodovodní potrubí v pražských Dejvicích | Foto: ČTK

Pravděpodobnou příčinou kontaminace byl pokles tlaku ve vodovodu, do kterého se tak dostala stojatá voda s bakteriemi ze slepé přípojky nezanesené v mapě. Vodárny ji dnes hledají pomocí kamerového systému na asi kilometrovém úseku mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat.

Výsledky neovlivní to, kdy budou moci obyvatelé postižených čtvrtí znovu pít vodu z kohoutku. Očekává se, že to hygiena povolí zítra. Pokud vodohospodáři odhalí viníka, budou po něm žádat několikamilionové odškodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké dopady pociťují kvůli závadné vodě v Dejvicích provozovatelé tamních podniků, popisoval Lukáš Limprecht z Asociace hotelů a restaurací

Firma totiž bude muset zaplatit nejen bolestné nakažených lidem, po vyčíslení ušlého zisku by měly být odškodněny i firmy, například restaurace, jimž klesla návštěvnost.

Podle viceprezidenta Asociace hotelů a restaurací Lukáše Limprechta se současná mimořádná situace dotkla desítek a až stovek podniků. Ani přibližnou výši škod si zatím odhadovat netroufá.

„Dá se teď těžko z hlavy vyhrknout nějaké číslo, kolegové teprve na vyčíslení škod pracují. Když se ale taková zpráva dostane na veřejnost, tak vzbudí určitou vlnu paniky. To znamená zcela jistě určitý okru zákazníků, kteří radši do restaurace nepůjdou, protože se obávají zdravotních komplikací,“ potvrzuje Limprecht.

Martin Hromádka, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme