Letos měli lékaři na Ostravsku kvůli smogu ordinace plné dříve než loni

Nevycházejte, nevětrejte, a kdyby to šlo, tak snad raději ani nedýchejte. Rady, které znají všichni Ostravané. Region pravidelně sužuje smog. Situace je tam nejhorší v Česku a odborníci varují, že škodliviny mají obrovský vliv na zdraví lidí. Na délku života, na plodnost a také na dýchací potíže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog v Ostravě

Smog v Ostravě | Zdroj: ČTK

Ladislavě Chmelařové je 43 let. Trápí ji astma i alergie. S potížemi bojuje, smog na ni ale působí. A to, jak říká, brutálním způsobem. „Jdu vyvenčit psa a jsem schopná přijít se záchvatem.“

Ostravsko letos začal trápit smog nezvykle brzy. První vleklá inverze přišla už na začátku listopadu a lékaři to okamžitě poznali. Jejich ordinace se zaplnily. Stejnou zkušenost má i plicní specialistka Jana Kociánová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smog na Ostravsku letos zaplnil ordinace lékařů dříve než loni. Reportáž Silvie Mikulcové

„Ti, co jsou nově diagnostikováni, v tomto období přicházejí daleko častěji, protože smog zhoršuje dušnost, zhoršuje kašel, zhoršuje všechny příznaky. Takže opravdu ve smogovém období je pacientů daleko více.“

I když se lékařka Jana Kociánová zaměřuje na dospělé, její zkušenost potvrzuje závěry expertů z Akademie věd, které třeba ostravští politici neberou příliš vážně. Na vzniku astmatu se na rozdíl od čistších míst v zemi na Ostravsku nepodílejí alergeny, ale právě škodliviny v ovzduší.

„Téměř každého pacienta řekněme s nově zjištěným astmatem odesíláme k alergologovi. U vyššího procenta pacientů se alergie neprokáže a dá se předpokládat, že je to v souvislosti s místním ovzduším,“ říká lékařka.

Paní Ladislava z ordinace nakonec odešla se stohem receptů. Nevěří, že se ovzduší na Ostravsku zlepší, a pro politiky má jasný vzkaz:

Speciál Martina Veselovského o ovzduší na Ostravsku 12. prosince 2011 | Foto: AG Geronimo

„Každému zažít jeden astmatický záchvat, když se nemůže na minutku nadechnout. Tohle všechno je o lidech, o financích a to nebude lepší,“ domnívá se Ladislava.

Bude Ostrava někdy dýchat (čistý vzduch)? Na to se dnes přímo v krajském městě bude Martin Veselovský ptát ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, náměstka ostravského primátora Dalibora Madeje nebo Vladimíra Burdy z výkonného výboru občanského sdružení Vzduch.

Jeho Speciál uslyšíte v přímém přenosu na Radiožurnálu po 17. hodině. Celou diskusi můžete také od 17 do 18.30 sledovat ve videopřenosu na našem webu.

Silvie Mikulcová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme