Moravskoslezský kraj trápí mrazy a smog. V Opavě v noci naměřili minus 21 stupňů

Smog a silné mrazy trápí Moravskoslezský kraj. V noci klesla teplota v Opavě na minus 21 stupňů Celsia. V dalších částech regionu se pohybují kolem 12 stupňů pod nulou. Stále platí výstrahy meteorologů, které upozorňují na silné mrazy i překročené koncentrace polétavého prachu v ovzduší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog...

Smog... | Foto: F. Tichý

V souvislosti s mrazem zatím výraznější problémy v regionu nejsou. V noci ale kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili meteorologové smogovou situaci už i na Třinecku. Dosud byla v regionu platná na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka, kde byla vyhlášena už v pátek.

„Na některých stanicích na Třinecku překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací polétavého prachu prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový, a to ve dvou po sobě následujících dnech, což je důvod pro vyhlášení smogové situace,“ uvádí ČHMÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moravskoslezský kraj trápí smog. Situaci sleduje reportér Stanislav Janalík

Nejhorší situace byla dnes v 7 hodin ráno na stanici Český Těšín, kde průměrná klouzavá 24hodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší byla ve výši 187 mikrogramů na metr krychlový (denní limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový).

„I přesto, že není vyhlášena regulace, vyzýváme provozovatele významných průmyslových a energetických zdrojů, aby sami veřejně deklarovali, která opatření učiní ke snížení vypouštěných znečišťujících látek,“ uvádí na webu Moravskoslezský kraj.

Třinecké železárny výrobu zatím neomezily, smogovou situaci ale prý sledují a jsou připraveny na zhoršenou situaci reagovat. Naopak největší česká huť ArcelorMittal už přijala některá opatření ve výrobě, protože se tak před časem dohodla s vedením kraje.

„Regulujeme provoz vybraných zdrojů, abychom omezili zejména fugitivní emise, tedy emise, které vznikají při manipulaci s prašným materiálem. Pokud y se situace zhoršila, nastal by pravděpodobně smogová regulace, kdy už platí řád regulace,“ říká mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková.

Meteorologové i kvůli mrazivému počasí v následujících hodinách a dnech výraznější zlepšení neočekávají. ČHMÚ proto také žádá řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, protože emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek.

Jak vzniká smog | Foto: Michal Jindra

ČRo, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme