Na Havla vzpomínají i v Ostravě, kde byl prezident vězněn

Lidé se mohou od dnešního poledne přijít rozloučit s Václavem Havlem do sídla Pražské křizovatky v centru hlavního města. Pietní místo bude pro veřejnost otevřené dnes do 20 hodin a zítra už od 10. hodiny dopolední. Vláda dnes rozhodne, kdy bude vyhlášen státní smutek. Lidé po celé zemi podepisují také kondolenční knihy a přinášejí květiny a svíčky na významná místa jejich měst a obcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Brně zapalovali svíčky za zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla

Lidé v Brně zapalovali svíčky za zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla | Zdroj: ČTK

Tradičním místem pro podobná setkání v Brně bývá morový sloup na Náměstí svobody. Včera odpoledne tam začalo improvizované vyjádření piety. Protože ale celé náměstí zabírají vánoční trhy a sloup je hned vedle podia, večerní shromáždějí přesunuli facebookoví organizátoři na nedaleké Moravské náměstí.

Fontánu na Moravském náměstí pokrývají stovky svíček, kytice i plakáty. Kondolenční listinu je možné podepsat od 13. hodiny odpolední v divadle Husa na provázku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínkovým akcím po celém Česku se věnoval i Dopolední Radiožurnál

Na zesnulého Václava Havla si dnes při pietě ve vězeňské kapli vzpomenou i odsouzení z Ostravy Heřmanic, kde byl někdejší disident v 80. letech vězněn.

V cele, kde Václav Havel pobýval, je v současnoti šest odsouzených, jeden z nich se dokonce jmenuje Václav. O tom, že je v cele, kde byl vězněn i bývalý prezident, nevěděl, a zpráva o smrti Václava Havla ho zasáhla. Prezident se prý uměl ztotožnit s obyčejnými lidmi.

Už od včerejšího dne chodí lidé zapalovat svíčky i k chalupě na Hrádeček. Pod hradní zříceninou Břečtejn u Vlčic, několik kilometrů od Trutnova, trávil Václav Havel coby hlava českého disentu většinu svého času.

ČTĚTE TAKÉ: Havla uctí i v Heřmanicích, kde si bývalý prezident odpykával trest

Hrádeček se pro bývalého prezidenta stal druhým domovem od doby, kdy ho v roce 1967 koupil. Právě tady psal své hry a v trutnovském pivovaru koulel sudy. Mezi svíčkami se tak objevují i pivní lahve.

Místní lidé na Václava Havla vzpomínají jako na srdečného, přátelského a komunikativního člověka, kterého potkávali třeba i na houbách nebo u piva. Václav Havel byl také duchovním otcem trutnovského festivalu Woodstock. Lidé si ho tak pamatují i jako muže v tričku a džínách s plastovým kelímkem od piva mezi rockovými fanoušky.

ČTĚTE TAKÉ: Je to konec jedné éry, truchlí lidé při zapalování svíček za Havla

Kondoleční knihy k úmrtí Václava Havla podepisují vedle Prahy a dalších měst i lidé v Olomouci na Krajském úřadě. Zatím je v knize kolem 40 podpisů. Místní lidé jsou dojatí a vzpomínají na Václava Havla s láskou. Kondolence mohou lidé věnovat i v aule Filozofické fakulty Univerzity Palackého a v informačním centru olomoucké radnice. Svíčky, květiny i drobné dárky lidé pokládají i před olomoucký orloj.

Ivan Holas, Eva Boudová, Radoslava Kvasničková, Andrea Brtníková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme