Na koalici se shodli už i v Pelhřimově. Jinde se dál jedná

Politici druhým dnem řeší, jak budou vypadat vlády na jednotlivých městských radnicích. Jako první se dohodli ve Zlíně. Společné prohlášení tam podepsalo hned šest politických subjektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pelhřimov

Pelhřimov | Foto: Lucie Maxová

Příští čtyři roky tak bude ve Zlíně vládnou mnohostranná koalice TOP 09, Starostů a nezávislých, hnutí za Morální očistu radnice, lidovců, Věcí Veřejných a Zlínského hnutí nezávislých.

A jasno už mají také v Pelhřimově. Smlouvu o spolupráci tam dnes podepsali občanští demokraté, TOP 09 a lidovci. Středopravé koalice se rýsují i v ostatních městech, například v Olomouci a v Přerově. Tam sice volby vyhrála ČSSD, podle dosavadních jednání to ale vypadá, že skončí v opozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Petr Nováček mluvil v Ozvěnách dne o koaličních jednáních ve městech

V Olomouci se občanští demokraté už předběžně dohodli s Top 09 a lidovci. Obdobná je situace i v Pardubicích. Tamní lídr ČSSD Jindřich Tauber ale i tak požaduje pro svoji stranu primátorské křeslo.

Sociální demokraté si naopak mohou vybírat, s kým budou vládnout v Prostějově. Strana tam totiž drtivě vyhrála. O něco složitější to ale budou mít v Brně. I přes vítězství je může z vedení města vyšachovat ODS. Strany odhadují, že na jednání budou potřebovat týden.

„Komunální politika se určitě po volbách změní. Jak moc zásadně, o tom rozhodnou právě koaliční vyjednávání,“ shrnul koaliční vyjednávání na radnicích komentátor ČRo Petr Nováček.

Zároveň upozornil na nápadně velký počet různých občanských sdružení a jejich společných koaličních uskupení.

„Tato sdružení dopadla většinou dobře a v řadě měst dokonce lépe než kandidátky ryzích politických stran. Dosavadní tamní představitelé jsou buď okoukaní nebo mají u občanů nějaký vroubek. Anebo, a to by bylo pozitivní, občanský živel mimo politické strany se vzmáhá. Když vezmeme, jak voliči mocně křížkovali a měnili stranám záměry, je vidět, že se občanské sebevědomí a iniciativy se zvedají,“ dodal komentátor.

Martina Spěváčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme