Na severu Moravy se zhoršilo ovzduší, hrozí vyhlášení regulace

Moravskoslezský kraj znovu trápí smog. Kvůli špatným rozptylovým podmínkám stouply koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Situace je nejhorší v Karviné a Českém Těšíně, kde naměřené hodnoty aktuálně trojnásobně překračují povolené limity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špatné rozptylové podmínky (ilustr. foto)

Špatné rozptylové podmínky (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Meteorologové už vyhlásili takzvaný signál upozornění. Jak Českému rozhlasu řekl Marek Bruštík z krajského oddělení ochrany ovzduší, vytipovaným firmám hrozí omezení výroby.

„Podniky se teď musí připravovat i na možnost vyhlášení signálu regulace, kdy už by konkrétně musely na základě svých schválených opatření regulovat zdroje znečištění ovzduší. Meteorologové předpokládají, že se situace zlepšovat nebude,“ uvedl Bruštík.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu překročily na některých místech regionu víc než dvojnásobně povolený limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Překročení limitu zaznamenalo 14 měřících stanic z celkových 17.

Nejhorší situace nastala po poledni ve Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná koncentrace polétavého prachu dosáhla 122 mikrogramů na metr krychlový. Druhé nejhorší ovzduší dnes trápí Bohumín na Karvinsku, kde se koncentrace pohybuje kolem 102 mikrogramů.

Lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti by se nyní měli vyvarovat fyzické zátěže při pohybu venku. Platí to pro oblasti, kde množství polétavého prachu překročilo dvojnásobek denního limitu.

Martin Hromádka, Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme