Noční bouře strhávala stromy a způsobila nehody vlaků

Řadou míst republiky se večer a v noci prohnala kroupová a větrná smršť. Na Vysočině silná bouřka lámala stromy, zaplavovala silnice i sklepy a ohrožovala okolí až pět centimetrů velkými kusy ledu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouře s kroupami a přívaly bahnité vody zatopily v Třešti na Jihlavsku sklepy a ulice

Bouře s kroupami a přívaly bahnité vody zatopily v Třešti na Jihlavsku sklepy a ulice | Zdroj: ČTK

Hasiči na Vysočině se po celý večer a noc nezastavili. Vyjížděli celkem k 51 událostem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Vysočiny se do ranních zpráv Radiožurnálu přihlásila reportérka Hana Mikulincová

V Třešti a Stonařově na Jihlavsku odčerpávali vodu ze sklepů například a odstraňovali řadu stromů spadlých přes silnici, například u Řídelova na Jihlavsku.

V půl páté ráno navíc zažili dramatickou situaci cestující v osobním vlaku u Břevnice na Havlíčkobrodsku. Souprava totiž narazila do stromu spadlého přes koleje. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Spadlý strom zastavil i vlaky mezi Železným Brodem a Tanvaldem v Libereckém kraji. Nyní je povoz přerušený už jen na jednom úseku v Plzeňském kraji.

„Po noční bouřce je nesjízdný úsek mezi Blovicemi a Nezvěsticemi, kde došlo k výpadku elektrického proudu. České dráhy zde zajistily náhradní autobusovou dopravu,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. V místě nyní nejezdí rychlíky ani osobní vlaky, oprava podle mluvčí potrvá asi až do 18. hodiny.

Na Liberecku se zvedly hladiny řek

Kvůli dešti se Liberecku zvedly i hladiny řek. V Předláncích dosáhla Smědá třetího povodňového stupně, tedy ohrožení. Kolem 8. hodiny kulminovala na 250 centimetrech, pomalu už ale klesá. První stupeň platí také na Řasnici ve Frýdlantu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Liberecku sleduje reportérka Ivana Bernáthová

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo na některých místech v Jizerských horách i více než 40 milimetrů srážek během jediné hodiny.

Ve Višňové se voda valila z Krčilovského rybníka a potok z Polska přinesl bahno z uhelných hald. Voda se drží jen v lagunách, ale domy podle starostky Vladimíry Erbanové ohrožené nejsou.

Popadané stromy zablokovaly několik silnic. Například u Boskova na Semilsku je jich na cestě tolik, že to připomíná řádění orkánu. Kvůli bahnu je uzavřená silnice v Žandově na Českolipsku.

Hasiči byli v terénu i v Královéhradeckém kraji. Spadané stromy a větve odstraňovali například na Trutnovsku, Královéhradecku a Jičínsku. Bez proudu zůstávají také některé domácnosti v regionu.

Ivana Bernáthová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme