Nové vedení Středočeského kraje zdědí kauzu oprav zámku v Buštěhradě

O buštěhradském zámku se ještě donedávna mluvilo jako o místu, kde by se konaly plesy, koncerty a společenské akce. Rozpadlé sídlo na Kladensku chtěl bývalý středočeský hejtman David Rath proměnit v pražský Žofín. Plány ale ztroskotaly ve chvíli, kdy Davida Ratha letos v květnu policie obvinila z korupce při zmanipulované zakázce na rekonstrukci sídla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buštěhrad - zámek

Buštěhrad - zámek | Foto: Adriana Krobová

Památka se tak velkých oprav zatím nedočkala a město Buštěhrad zachraňuje alespoň její menší část. Jestli se ale nakonec podaří zámek opravit, ukážou až říjnové krajské volby. Nové politické vedení rozhodne, jestli z barokního skvostu zůstane i nadále jenom ruina.

V jednom křídle objektu by měl sídlit i městský úřad.

„Tohle zbývající je Středočeského krajského úřadu,“ říká místostarosta Miroslav Oplt, který na buštěhradskou radnici kandidoval jako nezávislý, a ukazuje na průčelí zámku a jeho dvě boční křídla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je aktuální situace kolem opravy buštěhradského zámku, zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Petra Benešová

Barokní památka, která v minulosti patřila pod habsburské císařské velkostatky, je zatím v dezolátním stavu. Městu patří jen menší část sídla, kterou postupně opravuje. Ročně získává na rekonstrukci dva miliony korun z různých fondů, například od ministerstva kultury. Letos v dubnu pak přiklepl kraj městu na opravy osm milionů.

„Rekonstruovat silami města Buštěhradu celý zámek je naprosto nereálné, protože to je obrovský objekt, který je finančně mimořádně náročný, a to by Buštěhrad těžko sháněl peníze,“ dodává Miroslav Oplt.

Radnice získala sídlo v roce 2003 ve veřejné dražbě a před dvěma lety větší část zámku odkoupil Středočeský kraj, který plánoval velkolepé opravy, placené z evropských peněz. Jenže z nákladné rekonstrukce za téměř dvě stě milionů korun nakonec po korupční aféře bývalého hejtmana Davida Ratha sešlo.

Zadluženost kraje je neúnosná a dotace podporují korupci, říkají dvě třetiny Středočechů

Číst článek

Policie zadržela Davida Ratha s krabicí, ve které bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravy zámku. Větší část památky patřící kraji tak zatím chátrá dál. Oprav se zřejmě dočkají jen některé prostory v majetku buštěhradské radnice.

„Ta část zámku, která patří městu Buštěhrad, by po dokončení měla sloužit jednak pro městský úřad. Mohla by tam sídlit knihovna a mohlo by tam sídlit – řekněme možná – informační centrum,“představuje plány města Miroslav Oplt.

Radnice se chce do nových prostor nastěhovat příští rok na jaře. Místní lidé ale příliš nevěří, že by se někdy barokní památka celá opravila a zpřístupnila veřejnosti.

Buštěhrad - zámek | Foto: Adriana Krobová

„Celých dvacet let už do toho dávají tolik peněz, tak asi by to dodělat mohli. Co by tam mohlo být? Tak naslibovali nám jako: ‚Středisko přestěhujeme, městský úřad, zubaři by tam mohli být, vývařovna by tam mohla být…‘ Zatím jsou jenom zabedněná okna,“ říkají obyvatelky Buštěhradu.

Jestli se ale nakonec zámek dočká celkové rekonstrukce, bude záležet až na novém vedení Středočeského kraje. Do říjnových voleb zastupitelstvo nebude o barokní památce rozhodovat.

„Ta část, kterou má stále kraj, je zabezpečena proti vniknutí oplocením. Jsou tam zajištěna okna a na budoucím zastupitelstvu kraje, které vzejde z voleb, bude záležet, co dál se zámkem Buštěhrad,“ vysvětluje mluvčí úřadu Milan Smutný.

Metodika práce s výsledky předvolebních výzkumů v krajích

Číst článek

Vedení kraje si tak zatím pouze prověřilo, jestli byla v pořádku jeho zakázka na rekonstrukci zámku, kterou uzavřel bývalý hejtman David Rath. Projektová dokumentace by ale nestačila ani na stavební povolení.

„Byl vysoutěžen jenom projekt, který byl zaplacen a ke kterému mám na základě expertního posudku výhrady. Budeme žádat nějaké kompenzace. To znamená: investice byly v řádu jednotek milionů. Nic jiného se neutratilo,“ dodává Milan Smutný.

Otázkou podle Smutného také zůstává, jestli by kraj měl na nákladný provoz zámku dostatek peněz.

I u této kauzy se zastaví předvolební Speciál Martina Veselovského s předními kandidáty Středočeského kraje, který začíná dnes po 17. hodině v kladenském Divadélku. Videopřenos můžete sledovat na webu Zprávy.rozhlas.cz.


Zvětšit mapu

Petra Benešová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme