Obyvatele Chrastavy zachránila pomoc z vrtulníků

Vrtulníky se staly symboly víkendových povodní, bez kterých by zřejmě bylo daleko více obětí na životech. V sobotu a v neděli nepřetržitě zachraňovali lidi ze zatopených domů a zraněné převážely do nemocnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň - Zákupy

Povodeň - Zákupy | Foto: Eva Holá

„Do oblasti jsme přilétli kolem jedné hodiny odpolední jako první záchranný vrtulník. V Chrastavě nám už ze vzduchu bylo jasné, že rozsah katastrofy je enormní. Šířka vesnice byla zaplavena obrovskou bahnitou řekou a lidé uvízli ve svých domech,“ sdělil své dojmy pilot pátracího vrtulníku, kapitán Petr Šafařík z 24.základny dopravního letectva Kbely.

Posádka jeho vrtulníku podle jeho slov vyzvedla za den pětapadesát lidí, k tomu pět psů a jednu perskou kočku. Rozhodně se prý nejednalo lidi, kteří by neuposlechli výzev k evakuaci a zůstali doma.

„Podle mých informací byla v Chrastavě povodeň tak blesková, že lidé ve svých domech uvízli. Ze vzduchu jsme neviděli jediný dům, z něhož by na nás lidé nemávali a nežádali pomoc, celá vesnice byla povodňovou vlnou totálně zaskočena,“ pokračoval Šafařík.

Mezi evakuovanými byli zastoupeny všechny věkové kategorie, dokonce i dva kojenci. Někteří podle něj normálně komunikovali a spolupracovali, jiní byli v šoku a často už dost prochladlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pilot pátracího vrtulníku Petr Šafařík.mp3

Pořadí vyprošťovacích akcí posádky vrtulníku konzultovaly se záchranáři na zemi.

„Konzultovali jsme s nimi o tom, která místa jsou nejkritičtější. Někde bylo třeba deset dětí na střeše nějaké kůlny. Vždy jsme po každé akci přistáli a domluvili se na dalším postupu,“ dodal pilot.

Alžběta Havlová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme