Obyvatelé Krhové a Poličné se chtějí odtrhnout od Valašského Meziříčí

Obyvatelé místních částí Krhové a Poličné dnes rozhodnou o odtržení od Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Zastánci vzniku samostatných obcí argumentují tím, že v nich budou rozhodovat lidé, kteří v obci sami žijí. Chtějí kontrolovat hospodaření a zabránit hrozícímu zrušení základních škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum Maršov

Referendum Maršov | Foto: Zuzana Kopuletá | Zdroj: Český rozhlas

Pro platnost referenda je nutná účast 35 procent voličů, pro odtržení se pak musí vyslovit nadpoloviční většina. V případě Poličné je tak nezbytné získat 711 hlasů, v Krhové lehce nad 800.

Lidé v Krhové budou své hlasy odevzdávat v budově bývalého národního výboru, v Poličné to jsou místa hned dvě: místní škola a střední průmyslová škola sklářská ve městě.

Zástupci přípravných výborů si od vzniku samostatných obcí mnohé slibují. Například že se po odtržení už lidé nebudou muset obávat skládky v blízkosti rodinných domů, kterou město plánovalo. Obec by si sama rozhodovala o daních z nemovitostí a poplatku za komunální odpad.

Vedení Valašského Meziříčí by si ale chtělo své místní části udržet. Už také proto, že by odtržení mohlo ohrozit druhou etapu projektu Čistá řeka Bečva.


Zvětšit mapu

Andrea Kratinová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme