ODS a ČSSD budou poprvé jednat o pražském magistrátu

Jednání o povolebním uspořádání Magistrátu hlavního města Prahy pokračují. Na řadě je schůzka zástupců ODS a ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politická debata volně přesahovala rámec vymezeného času pro vysílání (zleva: Jiří Dienstbier ml., Bohuslav Svoboda a Zdeněk Tůma).

Politická debata volně přesahovala rámec vymezeného času pro vysílání (zleva: Jiří Dienstbier ml., Bohuslav Svoboda a Zdeněk Tůma). | Foto: Tomáš Adamec

„My si od jednání se sociálními demokraty slibujeme totéž, co od jednání s TOP09. Bude to první, seznamovací schůzka, pohovoříme o možných prioritách jednotlivých stran a samozřejmě budeme diskutovat o případné možné povolební spolupráci,“ řekl Radiožurnálu předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Podobnou představu má i kandidát sociální demokracie na pražského primátora Jiří Dienstbier mladší. „Jednání s ODS je první formální setkání a předpokládám, že to bude spíš takové oťukávání, že si vyměníme nějaké představy o tom, jak by mělo fungovat zastupitelstvo v novém volebním období.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Boris Štastný mluvil na Rádiu Česko o povolebních vyjednáváních.mp3

„Možná si sdělíme nějaké základní programové priority, nebo se pobavíme, jak by měly fungovat kontrolní mechanismy. Žádné zásadní výstupy z jednání nečekám,“ přiznal Dienstbier.

S oběma stranami se již v pondělí sešli vyjednavači TOP09, tedy strany, která získala v Praze nejvíce hlasů voličů.

Dienstbier: ODS v Praze je kmotrovská

Zatímco Jiří Dienstbier prosazuje možnou spolupráci ČSSD s TOP 09, předseda pražských sociálních demokratů Petr Hulinský díky svým dobrým zkušenostem z minulosti upřednostňuje ODS. Ta ale podle Dienstbiera rozhodně ještě žádnou výraznou obrodou neprošla a spolupráci s ní by nezáviděl ani TOP 09.

"Pokud by byla vytvořena koalice dvou pravicových stran, tak bych popřál TOP 09 hodně štěstí s jejím jakýmsi mravním étosem, se kterým do voleb šla. Nevím, jak chce s pražskou kmotrovskou ODS měnit v duchu, v jakém vedla kampaň," řekl Dienstbier.

Mezitím se rozrostl tým vyjednavačů ODS. Předsedou klubu zastupitelů se stal dosavadní první náměstek primátora Rudolf Blažek a obohatil tak dosavadní dvojčlenku na trojčlenku. Lídr vítězné TOP 09 Zdeněk Tůma přitom naznačoval, že by občanské demokraty neměli zastupovat lidé spojení s minulým vedením radnice.

O post předsedy klubu zastupitelů ODS se očekával tvrdý boj. Jeden ze členů se dokonce vyjádřil, že volba bude řež a poteče krev.

„Netekla krev, byla to ustavující schůze klubu zastupitelů. Sešlo se nás všech dvacet a po krátké diskuzi jsme zvolili pana náměstka Rudolfa Blažka,“ uvedl Boris Šťastný.

Šťastný: Blažek byl zvolen demokraticky

K výtce Zdeňka Tůmy ohledně lidí spojených s minulým vedením magistrátu se ohradil:

„Já ani pan docent Svoboda, kandidát na primátora, jsme nezasedali v minulém zastupitelstvu. Nutně jsme potřebovali někoho zkušenějšího, kdo už zastával nějakou významnější funkci na magistrátu. Proto klub jednomyslně rozhodl takto.“

Rozšíření vyjednávacího týmu o nově zvoleného předsedu zastupitelského klubu Rudolfa Blažka si mnozí vykládají jako vzkaz lídrovi TOP 09 Zdeňku Tůmovi, že o nějakých personálních změnách ze strany ODS nemůže být řeč.

„Pan Blažek byl zvolen na klubu tajným hlasováním a neměl žádného protikandidáta. Kdokoliv mohl navrhnout někoho jiného. Pan Blažek navíc obhájil post lídra v demokratických volbách, rozhodli tedy voliči. A lustrovat někoho pár dní po volbách mi přijde nefér,“ bránil svého kolegu Šťastný.

Zdeněk Tůma však trval na tom, že si neumí představit radu, ve které by zasedli exponenti minulého vedení magistrátu.

„Tyto věty se dozvídám z médií, ne od něho. Pokud nám toto sdělí, tak budeme chtít také vědět, z jakého důvodu, protože těch lidí bylo znovu zvoleno pět. Je otázka, zda je tu nějaká presumpce viny. Pokud ale takové požadavky zazní, budeme se muset s nimi nějak vypořádat,“ řekl předseda pražské organizace ODS.

Podle něj zůstávají otevřená obě varianty: možná vláda s TOP 09, tak s ČSSD.

Veronika Malá, Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme