Muž střílel v restauraci v Uherském Brodě, zabil osm lidí

Do pozdních večerních hodin policie prohlížela restauraci Družba v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku, kde po poledni střílel možná psychicky narušený muž, a snažila se také dostat do pachatelova bytu. Útok střelce nepřežilo osm lidí, sedm mužů a jedna žena. Zemřel i útočník, který se nakonec údajně sám zastřelil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté hlídají u vchodu do objektu, ve kterém restaurace sídlí

Policisté hlídají u vchodu do objektu, ve kterém restaurace sídlí | Zdroj: ČTK

Podle dostupných informací pachatel vpadl do restaurace Družba někdy po poledni. Ze dvou zbraní vypálil asi 25 ran. „Měli jsme nahlášenou zraněnou ženu zhruba po půl jedné,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Celkem osm lidí, sedm mužů a jedna žena, střelbu nepřežilo. Zřejmě se jednalo o hosty restaurace. Zraněná žena je údajně servírka, záchranáři ji převezli do nemocnice v Uherském Hradišti.

Útočník zřejmě neútočil jen jednou, podle svědkyně z blízké prodejny bylo slyšet střelbu na několikrát.

Pachatel si krátce po prvním útoku zřejmě stihl vyřídit i jeden telefonát. Podle redaktora TV Prima Pavla Lebdušky volal ve 12:56 na linku určenou pro diváky Krimi zpráv a chtěl, aby televize poslala do Uherského Brodu štáb.

Muž si prý stěžoval, že je šikanovaný, že mu spousta lidí ubližuje a úřady mu nepomůžou. Vyhrožoval, že má rukojmí a „zařídí se po svém“.

Ministr vnitra Milan Chovanec večer řekl, že muž volal na Primu zřejmě až poté, co zastřelil osm lidí. „Pachatel, když se spojoval s televizí Prima, tak ten čin dokončil,“ uvedl Chovanec v České televizi. Potvrdit tuto verzi však ještě bude muset další vyšetřování.

K zásahu policie došlo přibližně kolem půl třetí odpoledne. Podle starosty Uherského Brodu útočník při příchodu policejní jednotky obrátil zbraň proti sobě.

Ubližují mi, vezmu to do vlastních rukou, volal střelec do zpráv TV Prima

Číst článek

Podle státního zástupce Romana Kafky je z činu podezřelý dvaašedesátiletý muž, který nemá kriminální minulost. „O motivu bych nerad spekuloval, je prověřována kombinace osobních důvodů, nicméně je zatím velmi předčasné hovořit o jeho motivaci,“ uvedl Kafka.

Místní lidé naznačují, že muž, který byl z Uherského Brodu, byl psychicky narušený, to však státní zástupce nepotvrdil.

Až do pozdního večera se policisté pokoušeli dostat do útočníkova bytu. Tam se skrývala jeho manželka, která policii odmítala pustit dovnitř. Po 23. hodině do domu násilím vnikla jednotka rychlého nasazení. Policisté pak ženu za asistence zdravotníků vyvedli do sanitky. Na místě dál zůstávají kriminalisté.

Pachatel mohl mít poruchu osobnosti, říká klinický psycholog Ptáček

Číst článek

Kvůli odpolednímu zásahu proti střelci bylo dočasně uzavřené okolí restaurace Družba, což pocítili řidiči, ale třeba i návštěvníci nedalekého bazénu. „Dostali jsme příkaz zavřít areál,“ přiblížil správce Rudof Divoký. Lidé se tak podle něj asi hodinu a půl až dvě nemohli dostat ven.

Mnohem horší než tyto obtíže však zřejmě bude dopad na psychiku lidí. „Nedovedu si představit dopady do budoucna, je to obrovský šok, myslím si, že nejen pro obyvatele Uherského Brodu, ale i pro celou Českou republiku a také pro svět,“ poznamenal starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě | Foto: ČTK

Strážníci na ulici nedaleko místa střelby | Foto: ČTK

Andrea Kratinová, Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme