Ostravsko přikryl smog, MHD je kvůli tomu zdarma

Obyvatele Moravskoslezského kraje dusí polétavý prach. Zejména na Karvinsku a Ostravsku se imisní situace prudce zhoršila. Dlouhodobé koncentrace prašného aerosolu místy až osminásobně překračují limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špatné rozptylové podmínky (ilustr. foto)

Špatné rozptylové podmínky (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Nejhorší situace je v Bohumíně a ve Věřnovicích na Karvinsku, kde u polétavého prachu naměřili koncentraci 418 µg/m3. kromě Třince je situace špatná v celém kraji. Většinou jde o pětinásobné překročení limitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek primátora Ostravy pro životní prostředí Dalibor Madej v poledních Ozvěnách dne.

V regionu platí signál regulace. Vybraní znečišťovatelé musejí dodržovat opatření pro snížení prašnosti výroby. Městská hromadná doprava v Ostravě je poprvé v historii zdarma.

Lidé neplatí za jízdu tramvajemi, trolejbusy a autobusy. Systém má přinutit řidiče, aby auta vyměnili za MHD a pomohli tak snížit množství škodlivin v ovzduší. Jestli provoz MHD zdarma Ostravě pomohl nejde zatím podle náměstka ostravského primátora Dalibora Madeje zhodnotit.

„Děti mají prázdniny a hodně lidé má dovolenou, takže aut je ve městě asi určitě méně. Sám jsem dnes městskou hromadnou dopravou jel, a neměl jsem pocit, že by to nějak zvýšilo počet cestujících,“ podotkl Madej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravskou tramvají se bez jízdenky projela i redaktorka Silvie Mikulcová

Ostravané bezplatnou dopravu většinou podporují. „Je to správné, chtějí aby nejezdilo tolik aut, stejně to ale nepomáhá, tramvaje jezdí prázdné,“ říká jeden z nich.

Ostravští úředníci spočítali, že čtyřem dopravcům za jeden den bezplatné dopravy zaplatí zhruba milion korun. Vedení města zvažuje, že bude jednat s vládou, aby se na náhradách podílel i stát.

Demonstrace a žaloba na stát

Smogová situace potrvá patrně celý den. Chronicky nemocní by proto raději neměli vycházet z bytu. Pro všechny je důležité omezení fyzické námahy a zvýšený příjem vitamínů.

Minulý týden proti špatnému ovzduší v Ostravě demonstrovalo asi pět set lidí. Mezi nimi byli především studenti, ale také maminky, které se bojí, aby jejich děti neměly do budoucna dýchací potíže.

Ostrava kvůli zhoršenému ovzduší také podala žalobu na stát. Podle Madeje to byl dobrý krok. „Je to argument pro každého ministra životního prostředí na to, aby se s tím minimálně zabýval,“ řekl.

Akademie věd před časem ukončila Projekt Ostrava. Šlo o rozsáhlý výzkum toho, jak se znečištěné ovzduší podepisuje na zdraví lidí. Výsledky jsou alarmující. Každé třetí dítě v Ostravě má astma, lidé mají v průměru o dva roky kratší život, než obyvatelé jiných částí.

Igor Maňour, Silvie Mikulcová, Ivan Sekanina, Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme