Počty policistů na Děčínsku se nebudou snižovat, slíbil Lessy

Počet policistů v okrese Děčín se letos nebude snižovat, jak původně vedení policie kvůli úsporám zamýšlelo. Na večerní schůzce se starosty Šluknovska to přislíbil policejní prezident Petr Lessy. V oblasti v posledních týdnech vzrostlo napětí mezi místními a nepřizpůsobivými Romy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice na jednání se starosty ze severu Čech

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice na jednání se starosty ze severu Čech | Zdroj: ČTK

V Novém Boru, Rumburku, Šluknově a Varnsdorfu proto hlídkuje navíc padesát pražských policistů. Petr Lessy by tady naopak rád počty policistů v budoucnu zvýšil.

„Pracujeme velmi intenzivně na restrukturalizaci policie, na jejím zefektivnění a opravdu poslední článek, na který bychom chtěli sahat, jsou výkonné útvary. Proto já doufám, byť zejména ve mzdové oblasti nám chybí několik set milionů korun, že najdeme v rámci policie nějaké vnitřní rezervy, které by tuto situaci sanovaly.“

Policejní prezident Petru Lessy pak v Ranním interview Radiožurnálu znovu ocenil, že masivním nasazením policejních sil došlo ke zklidnění bezpečnostní situace. „Problém, který tam nastal, to znamená to poměrně velké stěhování do určitých lokalit, zejména ve Šluknově a Rumburku, je záležitostí k řešní státní správy a samosprávy. Policie je zde v tento okamžik jako jakýsi represivní orgán.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní prezident Petr Lessy v Ranním interview Radiožurnálu

„Věřím, že na území České republiky určitě nenastanou události typu Londýna a podobně. V současné době jsou policejní síly v Česku v dostatečném počtu tak, aby tyto náhlé exces bezpečnostní situace, mohly vyřešit,“ zdůraznil Lessy v Ranním interview Radiožurnálu.

„Co se týká provozních výdajů, tak policie díky posílení rozpočtu o 700 milionů na příští rok, je v mnohem lepší kondici než v letošním roce,“ poznamenal policejní prezident.

Padesátka příslušníků pořádkových jednotek z Prahy v oblasti působí už od úterka a za tu dobu policie zaznamenala snížení kriminality. Ze Šluknovského výběžku odejdou, až se situace stabilizuje.

Ministr vnitra Jan Kubice obcím také nabídl zapojení do řady projektů a pomoc odborníků na legislativu. Místní starostové by totiž chtěli upravit zákony tak, aby obce mohly třeba zakázat pobyt za přestupky anebo omezovat počet lidí, kteří bydlí v jednom bytě.

V Rumburku a Vandsdorfu se odpoledne mají uskutečnit shromáždění proti stoupající kriminalitě. Přesto, že dvě z nich radnice nepovolily, lidé se na náměstí chystají přijít, a to včetně radikálů. Na klid při shromážděních je připraveno dohlížet na dvě stě policistů, oznámil ředitel policie v Ústeckém kraji Jiří Vorálek.

„Budeme mít nasazeno přibližně 200 lidí, jsou to policisté z té posily z Prahy, zbytek je z ústecké policie. Kromě toho kooperujeme s Libereckým krajem a jsme schopni si vzájemně vypomoci dalšími silami.“

„Samozřejmě sledujeme extremistickou scénu, vyhodnocujeme poznatky z prostředí. Budeme mít nasazený antikonfliktní tým, kompletní naši kynologii a osobně za sebe bych řekl, že se té akce z hlediska bezpečnosti neobávám,“ dodal ředitel ústecké krajské policie.

Gabriela Hauptvogelová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme