Policie nasadila proti extrémistům v Budějovicích slzný plyn. Desítky lidí pozatýkala

Protesty v Českých Budějovicích si vyžádaly policejní zásah. Strážci pořádku zaháněli radikály, kteří se pokoušeli proniknout na sídliště Máj obývané sociálně slabšími občany, slzným plynem. Na sídlišti se už během odpoledne, když extrémisté demonstrovali v centru města, shromáždilo několik desítek Romů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavním úkolem policistů bylo udržet radikály za hranicemi sídliště Máj.

Hlavním úkolem policistů bylo udržet radikály za hranicemi sídliště Máj. | Zdroj: ČTK

Na náměstí Přemysla Otakara II. dorazila v odpoledních hodinách asi stovka extrémistů. Když chtěli odtud odejít, policisté jim v tom zabránili a zatlačili je zpět na náměstí. Policejní těžkooděnci je pak po dvou nebo po třech pouštěli ven jedinou ulicí.

Shromáždění na náměstí bylo nepovolené, policie ale nijak nezasahovala a k větším konfliktům nedošlo. Odehrály se pouze slovní potyčky. Policie vyzvala extrémisty, aby ve městě nevytvářeli skupiny. Demonstranti se ale rozhodli proniknout na sídliště Máj, vydali se proto jeho směrem.

Přehrát

00:00 / 00:00

S přehledem aktuální situace v Českých Budějovicích se přihlásil reportér Českého rozhlasu Václav Malina, který dění sleduje na místě.

Policisté proti nim museli zasáhnout v ulici Milady Horákové, kterou uzavřeli. Nejradikálnější aktivisty pozatýkali. Proti demonstrantům nasadili slzný plyn. Zásahu se účastnili i strážníci na koních a policisté se psy.

Na sídlišti se mezitím sešla asi stovka Romů. Členové antikonfliktního týmu je požádali, aby se rozešli a nekomplikovali tak případný policejní zásah. Romové tvrdí, že chtějí bránit své rodiny, a stěžují si, že celé sídliště se utápí ve strachu z extrémistů.

Specializovaná firma s předstihem odvezla ze sídliště Máj kontejnery na tříděný odpad, které by mohly posloužit jako zátarasy.

Stovky policistů kontrolovaly všechna vozidla přijíždějící do města. Strážnici zabavili několik baseballových pálek. Na točně trolejbusů na sídlišti Máj se shromáždilo několik desítek policistů připravených k okamžitému zásahu.

Obyvatelé Českých Budějovic se v průběhu dne snažili sídlišti Máj vyhnout, řidiči městské hromadné dopravy hlásili, že oproti běžnému víkendovému dni jezdily poloprázdné autobusy. Na sídlišti se navíc preventivně zavřely obchody. Nad budovami hlídkoval policejní vrtulník.

Pavla Kuchtová, Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme