Policisté na horách varují před zloději

Do horských středisek postupně přijíždějí další turisté. I letos například v Krkonoších oslaví příchod nového roku tisíce lidí. Své hlídky ve střediscích už tradičně posilují i policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžaři na Medvědíně v Krkonoších

Lyžaři na Medvědíně v Krkonoších | Foto: Jan Rosenauer

Hotely a penziony v krkonošských střediscích se plní turisty, dnes už to také bylo znát na sjezdovkách. Odpoledne se na příklad jen v areálu Medvědín-Mísečky podle odhadu vlekařů pohybují na tři tisícovky lyžařů. Podobné je to i na dalších místech po celých horách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace i praktické rady z Krkonoš přinesl v Odpoledním Radiožurnálu reportér Martin Pařízek

Zvýšil se i počet lidí, kteří míří na hřebeny. Právě velká koncentrace lidí ve střediscích ale opět může znamenat i mnohem větší počet krádeží. Policisté na Trutnovsku už také první případy řešili. Jako tradičně mizí lyžařské vybavení, jen za poslední dobu to bylo už šest případů.

Zlodějům často neodolají ani střešní boxy, ale i věci ve schránkách zaparkovaných aut. Škody se v těchto případech šplhají do desetitisíců, proto se policisté na horách teď mnohem více objevují a kontrolují parkoviště a další místa ve střediscích.

Na místě je opatrnost

Turistům na horách doporučují hlavně opatrnost. Škody, které v loňském roce zloději na horách napáchali, jdou do milionů korun. Zmizely navigace, lyžařské výbavy, přenosné počítače, DVD přehrávače, ale i oblečení z aut a v některých případech i auta samotná. Počet krádeží automobilů se ale oproti roku 2009 na Trutnovsku snížil, a to velmi výrazně.

Lidé by hlavně neměli zapomínat na to, kde parkují; pokud je to možné, neměli by auto nechávat na neosvětleném místě bez jakéhokoliv dohledu. Je to sice při zaplněných parkovištích velmi obtížné, ale má cenu se o to alespoň pokusit. V autech ani střešních boxech pak nic nenechávat.

Lyžařskou výbavu je nezbytné mít neustále na očích, a pokud možno využít uzamykatelných lyžáren. Mít tedy stále na paměti, že během chvíle můžeme přijít o věci za desítky tisíc korun.

Martin Pařízek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme