Pražská ODS a ČSSD budou dále jednat o možné koalici

Vyjednávací týmy pražské ODS a ČSSD, které jednají o případné povolební koalici na pražském magistrátu, mají za sebou první schůzku. Jejím výsledkem je dohoda na vzájemném hledání průniku stranických programů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povolební jednání ODS a ČSSD v Praze

Povolební jednání ODS a ČSSD v Praze | Zdroj: ČTK

Na tom bude za ODS pracovat náměstek pražského primátora a šéf zastupitelů ODS Rudolf Blažek, u sociálních demokratů dostal úkol na starost také šéf zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina.

Výsledky jejich práce obě strany porovnají na pátečním jednání. Zatím o možných shodách programů nechtějí ani ODS, ani ČSSD mluvit, nicméně připomínají rozdíl mezi parlamentní a komunální politikou. Za ODS to popsal předseda její pražské organizace Boris Šťastný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o povolebním uspořádání na pražském magistrátu sleduje i politická zpravodajka Rádia Česko Milada Richterová

„Občanští demokraté samozřejmě jako pravicová strana mají řadu pravicových prvků a nabídek ve svém programu. Na druhou stranu komunální politika je odlišná od té parlamentní.“

„Skutečně je potřeba řadu věcí si vysvětlit a jak co se týče možné spolupráce s TOP 09, tak i možné spolupráce se sociálními demokraty necháváme otevřenou možnost o těchto věcech jednat,“ řekl Šťastný.

Šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulínský k závěrům dnešní schůzky uvedl:

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier v pořadu Stalo se dnes

„Ustanovil se takový miniexpertní tým, který bude hledat programová východiska, je to na úrovni vedení našich zastupitelských klubů. A poté, co budeme znát závěry, tak se opět sejdeme a budeme dále diskutovat o programových východiscích, která naše programy přinášejí.“

Občanští demokraté budou mít v pražském zastupitelstvu 20 křesel, sociální demokraté 14. Pokud by vytvořili společnou koalici, mohli by vítěznou TOP 09, která získala 26 mandátů, poslat do opozice.

Roli sehrají i výsledky voleb do Senátu

Podle informací Rádia Česko budou pro další vyjednávání o případné koalici na radnici hlavního města klíčové i výsledky druhého kola senátních voleb. Až po tomto víkendu se tedy pravděpodobně rozeběhnou naplno schůzky vyjednavačů všech tří stran.

Už v pondělí se k úvodním jednáním krátce sešli představitelé vítězné TOP 09 s druhou ODS a potom s ČSSD, která skončila ve volbách do pražského zastupitelstva třetí. Také druhé kolo těchto jednání se má uskutečnit tento pátek.

ČSSD má dva požadavky

Nakolik je otevřená možnost, že by ČSSD v Praze vytvořila koalici s ODS? V pořadu Stalo se dnes jsme se na to zeptali Jiřího Dienstbiera, pražského volebního lídra ČSSD a člena vyjednávacího týmu této strany:

„Matematicky jsou otevřené všechny možnosti, ale abychom mohli s kýmkoliv uzavřít koalici, tak musí být splněny dva základní předpoklady. Především se musíme shodnout na programu, tedy na takovém kompromisu, kde budou zahrnuty naše klíčové, nepřekročitelné body, například veřejné služby, zejména v sociální oblasti,“ uvedl Dienstbier a dodal:

„Ale musí být splněn i druhý požadavek, a to, aby Praha do budoucna byla řízena slušně, otevřeně a transparentně. A toho lze dosahovat pouze s věrohodnými partnery. A tady mám určité pochybnosti vzhledem k tomu, jací lidé byli opětovně zvoleni za ODS do pražského zastupitelstva. Zejména ti, kteří se doposud podíleli na zcela opačném trendu v pražské politice.“

Věra Pfeifferová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme