Pražské volby možná skončí stížností k soudům

Vládní Věci veřejné se možná přidají k připravované stížnosti Strany zelených k Nejvyššímu správnímu soudu a k Ústavnímu soudu na rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. České televizi to řekl předseda strany Radek John.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Zeleným vadí rozdělení Prahy na sedm obvodů, které podle nich menší strany znevýhodnilo. A k jejich stížnosti se možná připojí i Věci veřejné. Premiér Petr Nečas v České televizi připustil, že je ochotný k diskusi.

Do pražského magistrátu by se podle něj v budoucnu mohlo volit stejným způsobem jako do krajských zastupitelstev.

Současný systém vynesl do pražského zastupitelstva TOP 09 s 26 křesly, ODS s 20, ČSSD jich obsadí 14 a komunisté získali tři mandáty.

Tůma: Pokud budeme v koalici, budu trvat na postu primátora

Primátorem by mohl být Zdeněk Tůma jako lídr vítězné TOP09, bude se o tom ale ještě vyjednávat. Schůzky mají začít zítra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Tůma: Budeme-li v koalici, chci být primátorem

„Zvítězili jsme s poměrně slušným náskokem, takže je logické, že když budeme tvořit koalici, tak budu trvat na postu premiéra. Budeme jednat se sociálními demokraty, stejně jako budeme jednat s ODS a uvidíme, jaké budou jejich představy. My jim zase řekneme, jaké jsou naše představ – od toho se budou odvíjet další jednání,“ řekl Tůma.

Pražské zastupitelstvo bude příští čtyři roky čtyřbarevné. Volby v Praze vyhrála TOP09 ziskem 30,3 %, ODS se propadla na druhé místo s 23,1 %, ČSSD získala 17,8 %. Posledními postupujícími byli komunisté, kterým dali Pražané 6,8 %.

O koalici v Plzni až v úterý

V Plzni začne vyjednávání o koalici až v úterý. Jako v jediném krajském městě tam zvítězila ODS. Podle plzeňského lídra Martina Baxy budou chtít občanští demokraté křeslo primátora.

Vítězství ODS nad ČSSD je přitom v Plzni velmi těsné. Mandátů mají obě strany stejně - obsadí 14 křesel v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Zatím nevylučují společnou spolupráci. Zájem o účast v povolební koalici má také TOP 09, která měla ambice vyhrát volby, ale nakonec skončila až třetí.

Zlín pokročil

Ve Zlíně uzavřou koaliční smlouvu zřejmě TOP 09, Starostové a nezávislí, hnutí za Morální Očistu Radnice, KDU-ČSL, Věci veřejné a Zlínské hnutí nezávislých.

Strany dnes podepsaly společné prohlášení. Primátorem by se měl stát lídr společné kandidátky TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí Miroslav Adámek. Dosavadní zlínská primátorka Irena Ondrová z ODS se vzdá mandátu městského zastupitele, který teď získala. Reaguje tak na výsledek voleb ve městě i výsledek ODS.

V Liberci dopadla ODS v komunálních volbách nejhůř od roku 1994. Dosavadní primátor Jiří Kittner rezignoval i na místo předsedy liberecké organizace občanských demokratů.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme