Sever Moravy a Ústecký kraj nadále trápí smog

V Moravskoslezském kraji se dál špatně dýchá. Pro oblast Třinecka meteorologové vyhlásili upozornění na možnost vzniku smogové situace. Dlouhodobé koncentrace polétavého prachu opět překračují imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog o Vánocích opět dusil  Moravskoslezský kraj

Smog o Vánocích opět dusil Moravskoslezský kraj | Zdroj: ČTK

Čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se na území kraje pohybují od 65 do 146 mikrogramů na metr krychlový. Nejhorší situace je v Třinci, kde jsou dlouhodobé koncentrace škodlivin na úrovni trojnásobku limitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smogu nejen v Ústeckém kraji mluvil v poledních Ozvěnách dne David Král z pobočky českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem – Kočkově

Imisní situace v kraji se příliš měnit nebude. Dlouhodobé koncentrace polétavého prachu budou i nadále nadlimitní. Důležitý je proto zvýšený příjem vitamínů a správné větrání.

„Větrat razantně několikrát za den, ale po krátkou dobu. Nenechávat okna permanentně otevřená,“ říká ostravský lékař Josef Matuška. Senioři a chronicky nemocní lidé by navíc měli omezit fyzickou námahu a pobyt venku.

Špatné ovzduší trápí také Ústecký kraj. Varování před smogem pro Ústecký kraj vydali meteorologové už v pět hodin ráno. Největší problémy tu dál dělá také polétavý prach. Jeho množství v ovzduší se na řadě míst od rána ještě zvýšilo, platí to i pro Ústí na Labem.

Nejhorší situace byla na Teplicku. Teď se k místům s velmi špatnou kvalitou ovzduší přidalo také Ústí nad Labem. Varování pro celé region nejspíš bude platit až do zítřka.

„Už v průběhu zítřka nás začne od severozápadu přecházet frontální systém, který naruší inverzi, zlepší se proudění vzduchu a koncentrace půjdou dolu. Co se týče počasí, tak očekáváme v průběhu noci zpočátku zataženo nízkou oblačností. Postupně bude přibývat frontální oblačnost a k ránu přijde místy sněžení,“ slibuje David Král z pobočky českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem – Kočkově.

Ivan Sekanina, Dagmar Cestrová, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme