Silničáři v celém Česku opravují výtluky na cestách

Roztátý led a sníh odkryly děravé silnice. Motoristé tak musejí na některých cestách složitě kličkovat mezi výmoly a hlavně zpomalit. Na nový asfalt sice zatím musejí zapomenout, příznivé počasí ale tradičně využijí silničáři, kteří alespoň provizorně opraví tisíce výtluků v celém Česku. Například na Třinecku musejí spravit hlavní tah na Slovensko, který je po zimě doslova v dezolátním stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtluk V19 – označení výtluku v projektu vymoly.cz

Výtluk V19 – označení výtluku v projektu vymoly.cz | Foto: Výmoly

Silnice I/11 se táhne z Českého Těšína až na Slovensko. Hlavně ve Vendryni dostává každou zimu pořádně zabrat. Milan Zákřevský zná ve své obci pomalu každý metr. Na starost tady má zimní údržbu. Občas se nestačí divit:

„Zvláště v noci člověk nevidí ty díry, okamžitě do nich vpadá. Jsou tady i hlášeny poruchy na autech. Je to špatné, mělo by se s tím něco dělat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

U Vendryně natáčel Stanislav Janalík

Dlouhé roky se mluví o obchvatu Třince i Vendryně. Zatím ale zůstává jen u slov.

„Už na to čekáme deset let, možná i víc, stále se to oddaluje. Slibují, že v roce 2014 by se mělo kopnout, věřme v to, že to tak bude,“ dodává Milan Zákřevský

Silničáři tak pravidelně musejí svádějí nerovný souboj s cestou, kterou denně projedou tisíce kamionů a aut. I když ji látají ze všech sil, výsledek je každou zimu stejný.

„Tady jsou díry každý rok. Oni to opraví a začátkem zimy, jak trošku mrzne, to všecko zase vyletí,“ říká třiadvacetiletá Eva, která si jízdu po vendryňském tankodromu užívá prakticky denně. Na sešlápnutí plynu musí zapomenout:

„To opravdu jedu na zařazenou dvojku, jestli vůbec. To se nedá projet rychle, a hlavně, když jde, tak do protisměru a to nesmí jet auta.“

Za volantem si prý ve Vendryni občas připadá spíš jako slalomářka. Namísto měkkého sněhu ale musí zdolat desítky metrů děravého asfaltu.

„Je to nebezpečné vůči autu i vůči lidem, kteří jezdí v těch autech, takže to vůbec není příjemné,“ uvádí Eva.

Někteří řidiči až tak mírní nejsou. Například pan Pavel si prý po každém projetém výmolu nahlas uleví. Jeho náklaďák naštěstí snese leccos:

„Mám větší auto, ty gumy vydrží víc. Ale ta osobní auta? Mám známého v servisu a ten říká, že tam teď má pořád opravy.“

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme