Tábor splácí úvěr na rekonstrukci kanalizace, lidé to výrazně pocítili na cenách vody

Obyvatele jihočeského Tábora trápí drahá voda. Hlavním důvodem vysoké ceny, která dosahuje 100 korun za kubík, je podle městského úřadu rozsáhlá rekonstrukce kanalizační sítě. Město si na to muselo půjčit jednu miliardu. Vysoké poplatky za vodu teď motivují některé lidi, aby šetřili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda v umyvadle

Voda v umyvadle | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Voda je podle mě nejdražší v celých Čechách. Šetříme opravdu moc, i o splachování na záchodě se pomalu dělíme,“ říká jedna z oslovených obyvatelek Tábora.

„Člověk stejně musí vařit, musí prát, musí se umýt. Co se dá dělat, můžeme to tak akorát respektovat,“ přidává další.

Cena vody se bude v Táboře zvyšovat ještě v příštích dvou letech, pak už by měla narůstat pouze o inflaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co stojí za vysokými cenami vody v Táboře, zjišťoval reportér Jan Kopřiva

Města sdružená ve vodárenské společnosti mohou cenu vody ovlivnit, možnosti jsou ale podle táborského starosty za politické hnutí Tábor 2020 Jiřího Fišera omezené.

„Jednak je to obezřetným přístupem k obnově majetku, odložením některých věcí na pozdější dobu, druhá věc je nějaké rozložení splácení přijatých úvěrů do trochu výhodnější podoby. A pak je to samozřejmě věc, kterou ale já považuji za extrémní, a to by byla nějaká dotace z městského rozpočtu,“ vysvětluje starosta.

Z potrubí se loni v Česku kvůli havarijnímu stavu ztratila až pětina pitné vody

Číst článek

„Je potřeba si uvědomit, že kdybychom například chtěli stáhnout cenu vody o desetikorunu, tak by to znamenalo dvacetimilionový výdaj z rozpočtu města. To si v současné době představit neumím,“ podotýká Fišer.

Tábor určitě patří k městům s vyšší cenou vody, ale nejedná se o žádný extrém. Měst, kde lidé platí za vodu částku okolo 90 korun, v letošním roce značně přibylo. Stačí se podívat na veřejně přístupná data vodárenských společností.

Jan Kopřiva, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme