Tůma i Svoboda věří ve volební vítězství v Praze

ODS nemá letos vůbec poprvé v Praze ve volbách do zastupitelstva jisté vítězství. Kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma by považoval za dobrý výsledek ten, kdyby se TOP 09 stala stranou, která povede koaliční jednání. Ovšem i kandidát za ODS Bohuslav Svoboda ve vítězství věří. „Můj soukromý tip je ten, že vyhrajeme," řekl Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Svoboda se také nedomnívá, že by výsledek voleb v Praze nějakým způsobem změnil situaci uvnitř vládní koalice. „Protože ta představa, že by došlo k nějakému zásadnímu posunu v poměrech sil proti tomu poměru, který je celorepublikový, je víceméně malá," uvedl.

Svoboda podle svých slov také doufá, že povolební jednání na pražské radnici budou konstruktivní. A nepředpokládá, že by se poražení spikli proti tomu, aby primátorem byl kandidát vítězné strany.

„Ten předpoklad teoreticky možný je, ale já ho nevidím jako reálný. Protože ta čísla, která se předpokládala, že budou volebním výsledkem, nasvědčují tomu, že by sestavení analogie vládní koalice bylo možné. Pokud by to bylo na mě, snažil bych se, aby pražští zastupitelé měli silný mandát. To znamená, nevítal bych variantu, která by byla užší o hlas či dva. To si myslím, že by nebylo pro Prahu a její další vývoj dobré,“ dodal Svoboda.

Tůma chce změny ve vedení

Podle Tůmy by se ale na nejužším vedení města neměli podílet ti lidé, kteří jsou spjati se současnou situací na pražském magistrátu. „Pro mě je důležité, aby vznikla taková koalice, kde bude jednoznačná shoda na změnách. Pro mě to také znamená, že tam musí být jasná vůle k personálním obměnám. A že lidé, kteří měli největší odpovědnost za současné poměry, by se neměli účastnit nejužšího vedení,“ podotkl Tůma.

Rád by také změnil nové rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, které prosadila ODS. Tůma tento projekt označil za ‚rošťárnu‘. „Je tady shoda napříč politickými stranami. Shoda je jednoznačně na tom, že by se toto nedalo měnit pár měsíců před volbami. Neměla by tam být možnost manipulace. Shodnout se na jedné metodě, jednom postupu a ten držet,“ řekl Tůma.

Rozdělení na sedm obvodů totiž připadá Tůmovi nešťastné. „A to z toho důvodu, že šest sedmin Pražanů nemá možnost se vyjádřit k tomu, kdo by byl pro ně preferovaný primátor. Může tak činit pouze nepřímo. Mám zato, že ve městě jako je Praha, by si to Pražané zasloužili,“ dodal kandidát na primátora za TOP 09.

Dienstbier: jednali bychom se všemi

Pokud by do vyjednávání zasáhli sociální demokraté, chtěli by jednat se všemi stranami. „Samozřejmě věcí, které se musí řešit, je víc,“ říká kandidát na pražského primátora za ČSSD Jiří Dienstbier.

„Nejde jen o to, jak bude obsazená na základě nějaké koaliční dohody rada, ale i jak budou řešeny kontrolní mechanismy, to znamená obsazení těch výborů s kontrolní pravomocí – finančního a kontrolního,“ vysvětluje.

VV nebudou spolupracovat s KSČM

Kandidátka na pražskou primátorku Markéta Reedová prohlásila, že by po volbách Věci veřejné rozhodně nechtěly v Praze spolupracovat s komunisty. „Jedna z těch stran, se kterou nebudeme spolupracovat, je komunistická strana, zejména proto, že Marta Semelová se veřejně hlásí k odkazu Klementa Gottwalda. A to je pro mne opravdu nepřijatelné za jakýchkoliv podmínek."

„Co se týče ostatních stran, jsem pokorná, čekám na výsledky voleb a podle toho se zařídíme. U ODS bych chtěla vidět jednoznačné změny, nejenom kosmetické v těch několika nových tvářích, ale to záleží na ODS," upozornila Reedová. Kandidátka Věcí veřejných je připravena pracovat pro hlavní město v opozici, pokud jí nevyjde křeslo primátorky.

Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Alice Kottová, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme