Ubytovna ve Varnsdorfu je tak drahá, že se obyvatelům vyplatí nepracovat

Přelidněné ubytovny na Šluknovsku jsou pravidelným cílem demonstrantů nespokojených s takzvanými nepřizpůsobivými spoluobčany. V městské ubytovně ve Varnsdorfu bydlí i Dušan, který přestal chodit do práce, protože se mu to nevyplatí. Jakmile totiž půjde do práce, neuživí rodinu. Pokud by ale sehnal byt, do práce se zase vrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna | Foto: Filip Jandourek

Za ubytovnou na dvorku se honí houfy dětí, vyhrává hudba a lidé si užívají babího léta. Svých šest dětí sleduje i Dušan s manželkou. Takhle tady postávají skoro pořád, protože kdyby Dušan pracoval, tak rodinu neuživí. Jediná šance je nedělat nic.

„Protože tady na té ubytovně, když půjde do práce, tak na to nemáme. Dva roky měl práci na stálo, ale musel odejít, protože jsme na to neměli. On bral nějakých 10 tisíc a já jsem brala 6 tisíc přídavky. Takže to jsme dali akorát dolů a zůstaly nám 2 tisíce na živobytí,“ vysvětluje Dušanova manželka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ľubomíra Smatany o obyvatelích ubytovny ve Varnsdorfu

„Musel jsem odejít kvůli tomu nájmu. Neměli jsme vlastně z čeho žít, 14 500 jsme platili nájem,“ souhlasí Dušan.

Pokud by rodina sehnala byt, vrátil by se zpět do svého předchozího zaměstnání. Jako nezaměstnaný prý dostává alespoň podporu na nájemné. Sehnat pronájem se mu ovšem nedaří.

„Mohli jsme mít do podnájmu byt, ale kvůli té demonstraci ten pán řekl, že nás tam asi nevezme,“ dodává Dušan. Hledání bytu přes inzerát podle něj nemá ani cenu.

Byt s tržním nájmem stojí asi polovinu

Dušana dobře zná šéf Centra sociální péče Karel Jiřišta, který má kancelář přímo na ubytovně a který také ví, že nikdo z lidí si nemůže na ubytovnu vydělat. A sehnat byt pro Dušana, aby mohl do práce, je problém.

„Vím, že se teréňáci – a zrovna tady v tom případě – starali, a opravdu jsem byl přítomen toho, že si ti lidé našli byt, ale skončilo to u toho, že jsou Romové. A dopadlo to prostě špatně,“ potvrzuje Jiřišta.

Kdyby Dušan bydlel v bytě s tržním nájmem, zaplatil by asi polovinu než na ubytovně.

Město Varnsdorf má ale sociálních bytů málo a svůj bytový fond rozprodává. Případ Dušana a jemu podobných lidí z městské ubytovny starostu Martina Louku zaskočil:

„To slyším poprvé, ale vím, že nastavení cen je tam poměrně vysoké a že se to bude ještě prověřovat.“

Cenu na ubytovně stanovila vyhláškou Rada města na základě vlastního rozhodnutí. Peníze ale posílá stát a město nestojí provoz ubytovny ani korunu.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme