Protikorupční razie: u technické správy jde o dlouhodobý systém, míní policie

Policie je v kauze Technické správy komunikací přesvědčena, že rozkryla léta zavedený korupční systém. Za úplatky podle vyšetřovatelů měly vybrané firmy soutěže o zakázky pod kontrolou od A až do Z. Mohly si vyrobit zadávací podmínky, vybíraly si domluvené "soupeře", a když se náhodou přihlásil někdo "cizí", dostaly šanci ho vyšachovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie (ilustrační foto)

Policie (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Kvůli úplatkům policie podezřívá exředitele a současného náměstka městské firmy Ladislava Pivce, ale podle detektivů v TSK není jediný.

Dlouhodobý systém preferování

Jak vyplývá z povolení k domovní prohlídce, do něhož Zpravodajský web Českého rozhlasu nahlédl, mnohamilionové tendry se ve firmě patřící hlavnímu městu ohýbaly dlouhodobě. "Zmíněná trestná činnost má být páchána v souvislosti s dlouhodobě existujícím systémem preferování vybraných dodavatelů," píší vyšetřovatelé.

Praxe dohazování zakázek předem dohodnutým společnostem měla fungovat nejméně od roku 2012, tedy v době, kdy ve vrcholném managementu městské firmy působil Pivec. Nejdříve jako náměstek, od roku 2013 jako ředitel a od loňska opět jako náměstek.

"Za zvýhodnění měli zástupci TSK přijímat nebo si nechávat slíbit neoprávněná plnění ať již jako peníze nebo v jiných podobách," píší vyšetřovatelé. Ti stíhají několik lidí a jednu právnickou osobu. Celkem se zajímají o 30 zakázek technické správy.

Kontrola za úplatek

Jak podle detektivů zavedený systém fungoval? Kdo kývl na úplatek, na oplátku získal kontrolu nad soutěží. "Zástupci vybraných firem si mohli určit podmínky pro účast v zadávacích řízeních, zejména technické a kvalifikační předpoklady. U zakázek malého rozsahu a podlimitních vybrat konkrétní dodavatele, kteří mají být zadavatelem osloveni. S nimi pak jednali ve vzájemné shodě a koordinovali svůj postup," popisují policisté.

Spolupracující společnosti si pak podle nich rozhodily zakázky, aby si vzájemně nekonkurovaly. Za údajné úplatky však dostaly mnohem více. "Zástupcům vybraných dodavatelů TSK mělo být také umožněno podílet se na vytváření odpovědí na dodatečné dotazy ostatních uchazečů tak, aby preferovaní dodavatelé skutečně získali předmětné zakázky," uvádí policie.

Kvůli manipulacím se tak ceny jednotlivých tendrů zřejmě prodražily. "Zakázky TSK jsou s velkou pravděpodobností zadávány za ceny vyšší než ty, jež by vzešly z řádných zadávacích řízení," jsou přesvědčeni policisté.

Sama technická správa vážná obvinění odmítá komentovat. "Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se k tomu v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat," reagovala na dotazy mluvčí Barbora Lišková.

Zásah v budově Technické správy komunikací hlavního města Prahy | Foto: Filip Jandourek

Zakázky za 13 milionů

Problematických je podle policie pět zakázek za 800 milionů korun. Tři z nich získala firma Eltodo, po jedné společnosti Kapsch TrafficCom Construction & Realization/Camea a jednu AŽD Praha. Porušení zákona odmítly nebo případ nechtějí vůbec komentovat.

Podle analýzy Nadačního fondu proti korupci však všech pět tendrů trpí na první pohled zásadními nedostatky. U zakázky na renovaci Těšnovského tunelu, již získalo Eltodo, například chybí v zadávací dokumentaci technická specifikace.

"Pleticha spočívá v tom, že do zadávací dokumentace někdo záměrně dostatečně nepopsal stávající technologie a dal stávajícímu dodavateli technologií moc rozhodovat, kdo se bude, nebo nebude účastnit soutěže. Přestože těmito informacemi TSK musí disponovat, uchazečům tyto informace nebyly poskytnuty a tím jim bylo znemožněno podat nabídku," upozorňuje právník fondu Miroslav Cák. Podobnými nedostatky podle trpí i zbylé čtyři soutěže, kvůli nimž policisté stíhají Pivce.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme