Ústecký a Moravskoslezský kraj ohrožuje smog

V Ústeckém kraji meteorologové vyhlásili signál regulace. Koncentrace polétavého prachu v ovzduší překročily limit 150 mikrogramů na metr krychlový. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti by měli omezit pobyt venku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Nejhorší situace je v okolí Lomu u Mostu, kde už byl překročený stanovený limit. Jen během jediné hodiny tu vzrostla koncentrace polétavého prachu na 500 mikrogramů na metr krychlový, přitom maximální denní limit je 150 mikrogramů. K hranici se blíží i Litoměřicko a další místa pod Krušnými horami.

Smogová situace je vyhlášená do odvolání, minimálně ale až do pondělí. Meteorologové zároveň žádají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, protože emise z automobilů se významně podílejí na vzniku smogu.

Kvůli smogové situaci vyhlásili večer meteorologové signál regulace také v Moravskoslezském kraji. Vlivem počasí se ovzduší zhoršilo natolik, že průměrné denní koncentrace polétavého překročily trojnásobně denní limit.

Eva Holá, Šárka Slezáková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme