V Bělkovicích na Olomoucku ponesou Ježíškovy matičky v průvodu nazdobenou sochu Krista

Ojedinělou velikonoční tradici udržují v Bělkovicích na Olomoucku. Ježíškovy matičky místní kronika poprvé zmiňuje v roce 1700. Tehdy měly vyhnat z hanáckých vsí mor. Komunistický režim barokní zvyk zrušil s výjimkou roku 1968. Od roku 1990 ale procesí bělkovických obyvatel v krojích opět pravidelně vyráží do sousední obce Dolany. A to hned dvakrát. O Bílé sobotě vyzvednout sochu Ježíše, o velikonoční neděli pak na slavnostní mši.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ježíškovy matičky

Ježíškovy matičky | Foto: Jiří Zatloukal

Také o letošním Božím hodu velikonočním vyjdou ráno v průvodu Ježíškovy matičky ve starohanáckých krojích a s věnečky na hlavách z Bělkovic v doprovodu sedmi mládenců s křížem a korouhvemi.

„Tento zvyk je i v některých okolních vesnicích, ale dnes se už nedodržuje,“ říká Eva Zatloukalová, která tradici v Bělkovicích zachovává.

Už dva měsíce předem se připravují starobylé kroje. Hanácký kroj váží pět kilo a dvě ženy do něho svobodnou dívku oblékají nejméně hodinu. Posadit se v nich nemůžete, jen jít nebo klečet. A na toaletu musejí děvčata úplně zapomenout. „Se záchodem je to problém,“ potvrzuje Eva.

Ježíškovy matičky v Bělkovicích na Olomoucku | Foto: Jiří Zatloukal

Nezbytným pomocníkem je manžel Jiří. Věří, že letos Ježíškovy matičky budou opravdu reprezentativní. Počítá s pěkným počasím a je pyšný na vlastnoručně vyrobenou zelenou výzdobu kaple, školy i několika stavení.

„Když jsou Velikonoce moc brzo na jaře, tak se dávají smrčky, protože břízy jsou jak metla. Letos budou krásně zelené, tak ať se lidé přijedou podívat, bude to stát za to,“ zve Jiří.

Křesťanům končí na Bílou sobotu půst, opět se rozezvoní zvony

Číst článek

Ježíškovy matičky v Bělkovicích na Olomoucku | Foto: Jiří Zatloukal

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme