V Brně slavnostně otevřou Uličku Václava Havla. Je hned vedle divadla, které měl rád

V Brně dnes odpoledne slavnostně otevřou Uličku Václava Havla. Lidé ji najdou v centru města, pod katedrálou Petra a Pavla a hned vedle Divadla Husa na provázku. Odpolední slavnost pořádá právě divadlo společně se Sokolem Brno I.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno, Ulička Václava Havla, která vede od Divadla Husa na provázku k parku a katedrále na Petrově

Brno, Ulička Václava Havla, která vede od Divadla Husa na provázku k parku a katedrále na Petrově | Zdroj: ČTK

„Tu uličku budeme vyzdobovat národními symboly, budou zde k vidění různé fotografie a obrázky zachycující právě Václava Havla a nakonec dojde i k takovým drobným úvahám o jeho osobě, vůbec poselství, která ta ulička nese,“ uvedl místopředseda Sokola Brno I Michal Doležel.

To, že je ulička nedaleko divadla, je do jisté míry symbolické. Nejen jako dramatik a disident, ale i jako prezident měl Václav Havel k Divadlu Husa na provázku velmi blízko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil redaktor Vladan Dokoupil

„Myslím, že se mu moc stýskalo, že neměl čas na to, co miloval nejvíc. Ale právě proto, že se mu po tom stýskalo, to jsem si úplně jistý, tak utíkal do divadla, tady se úplně klidně na chvilku posadil i na zem a nikdo mu to nevyčítal,“ vzpomínal ředitel divadla Vladimír Morávek.

Václav Havel o vztahu k Brnu a zvlášť k Divadlu Husa na provázku nejednou mluvil. Například pro Český rozhlas v roce 2008 před premiérou představení Cirkus Havel.

„Já jsem to divadlo měl rád odvždycky. Navštěvoval jsem ho, skamarádil jsem se s těmi, kteří v něm působili,“ řekl tehdy.

Debata o pojmenování uličky jménem Václava Havla se v Brně táhla několik měsíců. Lidé se mohli vyjádřit ve dvou anketách. Definitivně rozhodli brněnští zastupitelé v závěru loňského roku.

Vladan Dokoupil, Zuzana Plíšková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme