V Brně-Slatině se srazily dva autobusy, v nemocnici skončilo 14 lidí

Srážka dvou autobusů zablokovala na několik hodin dopravu v Brně-Slatině. Vůz regionálního dopravce zezadu narazil do vozidla MHD, které právě vyjíždělo ze zastávky. Při nehodě bylo zraněno nejméně 14 osob, podle záchranářů ale nikdo není v ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus městské dopravy se na brněnském předměstí Slatina srazil s příměstským autobusem do Mokré-Horákova (na snímku)

Autobus městské dopravy se na brněnském předměstí Slatina srazil s příměstským autobusem do Mokré-Horákova (na snímku) | Zdroj: ČTK

Nehoda se stala na ulici Hviezdoslavova, kde autobus firmy BusLine, jedoucí na příměstské lince 701 do Mokré-Horákova, narazil zezadu do autobusu městské hromadné dopravy na lince 75, který stál v zastávce. Náraz byl tak silný, že byl vůz odmrštěn asi patnáct metrů zpět. Jeho řidiče, který má zřejmě nejvážnější poranění, museli hasiči vystříhat.

„Z autobusu, který tu nehodu pravděpodobně zavinil, jsme vyprošťovali řidiče, který byl zaklíněný v kabině, plus tam bylo několik zraněných, které jsme pomáhali záchranářům ošetřit,“ potvrdil velitel zásahu Ivo Jirásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí dopravního oddělení brněnského dopravního podniku Jan Feitl ve vysílání Odpoledního Radiožurnálu

Nehoda zablokovala silnici zhruba na tři hodiny. Její příčiny zatím nejsou známé. „Příčina nehody je ještě v šetření, my nemůžeme vyloučit třeba technickou závadu, takže k tomu, kdo nehodu zavinil a jak se udála je ještě brzo se vyjadřovat,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Všichni zranění byli rozvezeni do brněnských nemocnic. Několik pacientů převezli záchranáři také do Fakultní nemocnice Brno. Tamní lékaři už některé zraněné pustili domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová v pořadu Stalo se dnes

„Do naší nemocnice byli převezeni 4 pacienti, jeden z nich zůstává ve vážném stavu. Druhý byl ambulantně ošetřen a propuštěn, třetí, s lehčími poraněními zůstává hospitalizován, čtvrtý bude také propuštěn do domácího ošetřování,“ řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Vedoucí dopravního oddělení brněnského dopravního podniku Jan Seitl předpokládá, že viníkem nehody byl druhý autobus, který do stojícího vozu narazil.

„Vzhledem k tomu, že první autobus MHD stál v zastávce a odbavoval cestující a ten druhý do něj zezadu narazil, tak se dá předpokládat, že příčina bude v tom druhém autobuse, zda šlo o technickou závadu nebo nevolnost řidiče teď nejde předjímat.“

V době nehody byly podle Seitla nepříznivé povětrnostní podmínky - silný déšť a kluzká vozovka. Oba autobusy prý ale byly poměrně nové a po technické prohlídce. Škoda na autobusu MHD zřejmě přesáhne milion korun.

Autobus městské dopravy se na brněnském předměstí Slatina srazil s příměstským autobusem | Foto: ČTK

„Na majetku a zařízení dopravního podniku vznikla škoda přibližně milion a půl. Ta větší část je na autobuse, protože je poškozena zadní motorová část kompletně. A na stožáru trolejového vedení, na kterém je navíc umístěno i veřejné osvětlení, takže ta škoda je přibližně milion a půl,“ potvrdil Jan Seitl z Dopravního podniku města Brna.

Řidiči městských autobusů můžou prodloužit dobu jízdy nad předepsanou délku, záleží jen na nich

Číst článek

Zatím poslední velká tragická nehoda vozidel městské hromadné dopravy se stala v Brně předloni v květnu. Řidič autobusu vjel na červenou do křižovatky a narazil do tramvaje. Při nehodě jeden člověk zahynul a 13 dalších bylo zraněno.

Igor Maňour, Květa Moravcová, Zuzana Plíšková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme