V evakuovaném Střekově fungují dvě hospody. Pivo chladí elektřinou z auta

Prázdná a pustá zůstává část Ústí nad Labem - Střekov. Hasiči evakuovali desítky ulic u řeky a energetici vypnuli přívod elektřiny. Několik domů je zaplavených vodou a ulicemi čtvrti, do které se dá dostat jenom vlakem, procházejí hlavně policisté. Přesto někteří z místních zůstali. Stejně jako majitelé několika hospod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem, Střekovské nábřeží 6.6.2013 - po kulminaci

Ústí nad Labem, Střekovské nábřeží 6.6.2013 - po kulminaci | Foto: David Kalvas

Jedna ze dvou otevřených hospod v evakuované oblasti je pivnice v Žukovově ulici. Pivo má i přes vypnutý přívod elektřiny říz. Výčepní ho totiž chladí z napájení auta.

Tímto způsobem si vypomáhá i několik dalších obyvatel. O kus dál vedou kabely od baterie auta přímo do okna přízemního bytu. Majitel auta potřebuje elektřinu hlavně na světlo. Vydrží to podle něj, dokud mu nedojde benzin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to vypadá v evakuovaném Střekově, zjišťoval Petr Medek

Šéf nedaleké pivnice průběžně kontroluje, jestli se voda nedostala až do jeho sklepa. Do jeho hájemství ale neprosakuje. Na nábřeží je podle něj ale situace jiná.

„Když půjdete na nábřeží, tam se zeptáte lidí, tak uvidíte. Řeknou vám asi víc,“ říká majitel pivnice, který podnik za celou dobu nezavřel. „Je to omezený provoz, aby ti známí si mohli dát to pivo,“ dodává.

Zákazníci v jeho podniku čekají, až opadne voda v jejich domovech, a alespoň zpovzdálí je hlídají jako improvizovaná domobrana.

Česko bojuje šestý den s povodněmi. S opadáváním vody pokračuje úklid a sčítání škod

Číst článek

Na zahrádce nedaleké hospody U Lípy se její majitel Vlastimil Žáček snaží zprovoznit elektrocentrálu.

„Hlavně musí chránit mrazáky. Před hodinou ještě šla, teď nejde,“ krčí rameny Vlastimil Žáček.

Během stavby protipovodňové hráze v hospodě vařili pro záchranáře, kteří pracovali u řeky kousek od hostince. „Dělali jsme řízky i teplou polévku pro hasiče, pro městské služby,“ říká Žáček.

Vlastimil Žáček se zaměstnanci strávili den dezinfekcí celého zařízení. Voda do sklepa jeho hostince ale prosákla jen minimálně a sám Žáček zaspal kulminaci Labe v očekávání s čerpadlem ve sklepě.

„Probudil jsem se, až bylo po kulminaci,“ dodává s úsměvem hostinský, který ale při čištění svojí restaurace musel vyhodit všechno čerstvé jídlo, kterým se zásobil v pondělí před povodní.


Zvětšit mapu

Petr Medek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme