V Jívové se rozhádali kvůli větrným elektrárnám. A chystají průzkum mínění

Větrné elektrárny rozdělily obyvatele malé vesnice Jívová na Olomoucku. Obci se zhruba pěti sty padesáti obyvateli v podhůří Nízkého Jeseníku by peníze z provozu větrníků přišly vhod. Kdyby je tu postavili, získá obec každý rok půl milionu k rozpočtu navíc. Dnes jsou ale elektrárny příčinou rozhádané vesnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrné turbíny (ilustrační foto)

Větrné turbíny (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Stojíme v místě, kde by měla být elektrárna číslo 4,“ říká Vladimír Chlup, jeden z obyvatelů Jívové a ukazuje na sklizené obilné pole.

Na obzoru už dvě větrné elektrárny stojí, obě patří k sousední vesnici Hraničné Petrovice. V Jívové má větrníků vyrůst celkem pět. Někteří obyvatelé s jejich stavbou nesouhlasí. Plánované elektrárny podle nich porušují některé podmínky:

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu v Jívové mluvila Monika Tomášková

„Nutnost 1000 metrů od poslední budovy v obci, 3000 metrů minimálně od hranice přírodního parku, nacházíme se ve vzdálenosti 500 metrů, odstupové vzdálenosti od významných sakrálních a kulturních památek. Musí být dodržena hranice 200 metrů od lesa – to také nesplňuje žádná z těch pěti elektráren,“ vyjmenovává Vladimír Chlup regulativy stanovené v územní studii větrné elektrárny na území Olomouckého kraje.

Odpůrcům vadí, že větrníky budou hyzdit panorama Nízkého Jeseníku, obávají se i snížení cen místních pozemků. Starostka Milada Malíková z KSČM ale tvrdí, že se obec regulativy řídit nemusí:

„Je to pomůcka pro rozhodování, pro úředníky. Ale není to dogma. Mělo by to být zapracované v projektu, což zapracované je.“

Podle Věry Malé z krajského úřadu je možné regulativy porušit v případě, že vesnice jejich nedodržení vysvětlí ve změně územního plánu.

„Musí odůvodnit, jak to studie respektuje, proč ji nerespektuje a podobně.“

Změnu územního plánu schválili v Jívové minulý rok, místní ji ale napadli. Krajský úřad změnu zrušil a vše musí proběhnout znovu. Kritikům plánovaných elektráren také vadí, že některé pozemky, přes které má vést kabeláž, patří přímo starostce.

„Jedna z parcel je v majetku paní starostky. Tedy je zde důvod domnívat se, jestli zde neexistuje osobní zájem na výstavbě větrných elektráren.“

To říká opoziční zastupitelka Milena Hesová. Starostka přiznává, že jí některé pozemky opravdu patří, podle ní ale nejde o střet zájmů:

„Jedná se o 83 metrů, je tam věcné břemeno 50 korun za metr, což je 4150 korun. Takže já nevím, jestli jsem se tím tak obohatila. Jestli došlo, či nedošlo ke střetu – ať to někdo posoudí.“

Proti větrným elektrárnám vznikla ve vesnici také petice, podepsalo ji přes tři sta lidí. Podle starostky je pouze čtvrtina z podpisů od trvalých obyvatel Jívové. Proto v obci chystají v září průzkum veřejného mínění.

Jestli tak větrníky ve vesnici opravdu vyrostou, bude sedmičlenné zastupitelstvo rozhodovat na podzim.

mkp, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme