V Mladé Boleslavi epidemie chřipky zatím nepropukla. Pacientů v ordinacích ale přibývá

Ve středních Čechách přibývá pacientů s chřipkou. Podle posledních informací krajské hygienické stanice je celková nemocnost v kraji 1546 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obvodní lékařka Markéta Mládková z polikliniky Modrá hvězda v Mladé Boleslavi

Obvodní lékařka Markéta Mládková z polikliniky Modrá hvězda v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

A je to tady. Kašel, rýma, teplota, každý rok snad každého z nás potrápí chřipka nebo viróza. „Začaly mi běžné bolesti, jako chřipka. Že bolí celé tělo a pak rýma, kašel, hlava, škrábání v krku, suchý kašel. Stále to by horší a horší,“ popisuje průběh onemocnění Milan Filip z Mladé Boleslavi. S chřipkou zápasil 14 dní.

„Na Mladoboleslavsku jsme zatím nepřesáhli hranici, která by byla nutná pro vyhlášení epidemie. V Klaudiánově nemocnice dokonce není ještě žádný hospitalizovaný pacient s problémy s chřipkou,“ říká mluvčí mladoboleslavské nemocnice Kamila Hamáčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chřipku v kraji se zajímala redaktorka Jana Huzilová

I v ordinacích mladoboleslavských lékařů zatím nezaznamenali větší výskyt chřipkových onemocnění. „Chřipky jako takové to zatím nebyly. Virózy. Zatím jsme komplikace neměli, akorát jeden zápal plic,“ řekla obvodní lékařka Polikliniky Modrá hvězda Markéta Mládková.

S onemocněním by se podle ní měli lidé vypravit k lékaři, když se kašel nebude lepšit. „Bude zhoršovat, teplota po třech dnech půjde nahoru, při běžných lécích nepůjde dolu. Doporučuji symptomatickou léčbu – vitamíny, dostatek tekutin, kdyby se to zhoršilo, tak kontrola,“ doplnila lékařka.

V lékárnách už zvýšený prodej léků k potlačení příznaku chřipky pocítili. „Zájem o léky na chřipku se malinko zvýšil. Lidé požadují léky na teplotu, na kašel. Je to v začátku, ještě není epidemie. Měli jsme velmi málo očkovanců, takže preventivně se nebrání,“ dodává magistra z lékárny polikliniky Modrá hvězda Ilona Šubrtová.

Chřipka - jak chránit sebe i své okolí | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Jana Huzilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme