V Ostravě bude zřejmě vládnout koalice ČSSD a ODS

V řadě obcí a měst zvítězili sociální demokraté, ale ostatní politické subjekty se snaží dohodnout na silnějších koalicích a poslat ČSSD do opozice. V Ostravě sociální demokraté přesvědčivě porazili dosud vítěznou ODS a je téměř jisté, že budou ve vedení města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice města Ostravy

Radnice města Ostravy | Foto: Tomáš Adamec

Skoro jisté je i to, že v Ostravě bude sociálnědemokratický primátor, pravděpodobně jím zůstane Petr Kajnar.

Vyjednávání mají oficiálně odstartovat až dnes, protože teprve včera večer se sešel městský výkonný výbor strany a nový klub zastupitelů. Společně zvolily vyjednávací tým a sdělily, že chtějí oslovit všechny strany, které se dostaly do zastupitelstva, tedy ODS, TOP 09, hnutí Ostravak a KSČM.

Přehrát

00:00 / 00:00

Silvie Mikulcová mluvila na Rádiu Česko o povolebních jednáních v Ostravě

Možnosti pro sestavení pohodlné koalice mají dvě, a to spojení s ODS, nebo KSČM. Sociální demokraté neoficiálně naznačovali, že pokračování velké koalice s ODS je pro ně tou nejlepší variantou.

Občanští demokraté by do koalice s ČSSD šli, potvrdil to i lídr občanskodemokratické kandidátky Dalibor Madej. Navíc v Ostravě rozdali voliči křesla tak, že bez komunistů by ODS nebyla schopna vytvořit většinovou koalici. Pokud si tedy chce strana zachovat vliv na chod města, jinou alternativu, než vládu s ČSSD, nemá.

Koalice s KSČM je nepravděpodobná

ČSSD má možnost utvořit v Ostravě většinovou vládu i s KSČM. Obě levicová strany teď spolu ovládají Moravskoslezský kraj. ČSSD s KSČM společně Ostravu vedly v roce 2002 až 2006. Nyní se ale jejich spolupráce koaliční spolupráce neočekává. Ostravští sociální demokraté komunistům už jednou odmítli utvořit koalic, i když je k tomu celostátní vedení tlačilo. Nakonec dali přednost ODS.

Překvapením letošních voleb v moravskoslezské metropoli je hnutí Ostravak, které v magistrátním zastupitelstvu získalo deset z 55 křesel. Do vedení magistrátu se ale pravděpodobně nedostane. Aby tam mohlo být, musela by vzniknout širší koalice. Mezi Ostravakem a velkými stranami navíc panuje velká antipatie. Hnutí chce spíše v kritice vedení pokračovat.

V senátních volbách v ostravském okrsku do druhého kola postoupila stávající senátorka Liana Janáčková a starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř. Prohlášení premiéra Nečase, že by ODS měla podpořit v druhém kole pravicové kandidáty, v Ostravě vyvolala vlnu nevole.

Liana Janáčková byla členkou ODS až do roku 2004, kdy ze strany vystoupila, protože v primárkách před volbami do senátu před ní dostala přednost jiná kandidátka a Janáčková tehdy kandidovala za nezávislé a svoji odpůrkyni porazila.

Další střet mezi Janáčkovou a ODS přišel na obvodní mariánskohorské radnici. Janáčková tam zosnovala puč, přetáhla na svou stranu jednu členku ODS a v křesle starosty vystřídala občanskodemokratického starostu. Město ovládané ODS pak na obvodní radnici uvrhlo tvrdou kuratelu.

Situacemůže zkomplikovat vyjednávání o velkých koalicích v Ostravě. Druhý kandidát Antonín Maštalíř je sociální demokrat, takže možná tvrdá výzva premiéra Nečase, aby se ODS pokusila, aby senát nezoranžověl, trochu vrhá stín na vyjednávání ODS a ČSSD v Ostravě.

Václav Sochor, Václav Rojík, Silvie Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme